Seyahatte ishalden korunmak için...

Sık seyahat edenlerin gittikleri yerlerde hastalık kapma riski de yüksektir. Dünyayı dolaşırken mide ve bağırsakları bozmamak için ne yapmak gerekir?

Nepal'de duş alırken ağzınızı kapalı tutsanız iyi olur. Katmandu'nun en iyi otelinde de kalsanız dudaklarınıza su değer değmez hastalanacağınız kesindir. Sudaki parazitler ishal, kusma, karın ağrısı, bulantı, şişkinlik ve ateşe yol açar.

Seyahat sırasında görülen en yaygın hastalıklardan biridir ishal. Gidilen yere ve seyahat zamanına bağlı olarak her yıl gezginlerin yüzde 30 ila 70'i ishal olur. Londra'daki bir seyahat kliniğinin yaptığı araştırmaya göre, her yıl 50 milyon Batılı turist bu hastalığa yakalanıyor ve bunların 20 milyonunun tedavi görmesi gerekiyor.

Doktorlar risk bakımından seyahat biçiminin pek fark yaratmadığını söylüyor. Örneğin havaalanına giderken toplu taşıma kullanmak, güvenlikten geçerken ayakkabıları çıkarmak, otobüsle giderken tutamaçlardan tutmak ve sonra da ellerini yıkamadan yemek yemek risk faktörlerini artırır.

İSHALE NELER YOL AÇIYOR?

Verdiği rahatsızlığa rağmen, norovirüsün neden olduğu kusma ve ishal en kötü seyahat hastalığı değildir. Riskli bölgelerdeki yiyeceklerde enfeksiyona neden olan bulaşıcı mikropların sadece yüzde 10'u norovirüstür.

Bu oran amipli dizanteri ya da Nepal'deki suda bulunan giardia parazitinin oranından daha düşüktür. Mide ve bağırsak bozukluklarının yüzde 80'ine ise bakteriler neden olur.

Zürih Üniversitesi'nde bulaşıcı hastalıklar uzmanı Robert Steffen seyahat sırasında ortaya çıkan ishale neyin yol açtığının tam olarak bilinmediğini söylüyor. Fakat ishal sırasında bol su içmenin ve vücudun kaybettiği tuz ve şekeri solüsyon halinde takviye etmenin önemini vurguluyor (Bu solüsyon, kaynatılıp soğutulmuş bir litre suya altı tatlı kaşığı şeker ile yarım tatlı kaşığı tuz karıştırılarak hazırlanabilir. Bu ölçülere uyulması önemlidir.)

BBC TÜRKÇE


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:27 Ağustos 2017Yayınlanma Tarihi:12 Ocak 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.