Seven insan kıskanır mı?

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi'nden Klinik Psikolog Çiğdem Demirsoy ile kıskançlığı konuştuk.

Kıskançlığa ne neden olur?
-Kıskançlık, sevdiği veya sahip olduğu bir şeyi kaybetmekten duyulan, belli bir düzeyde yaşandığında normal kabul edilebilen duygudur. Eş ilişkisinde ilişkinin özel alanına yönelik bir tehdit algılandığında ortaya çıkar.

Eşler arasında en çok görünen kavga nedeni ne? -Kendine veya ilişkide olduğu kişiye güvensizlik. Özgüveni yüksek olan kişi kaybetmekten korkmaz. Eşine ve onun kendisine olan sevgisine ve bağlılığına inancı zayıfsa bu da kıskançlığa yol açar.

Bu duyguyu yaşayanların en belirgin davranışları nedir?
-Sevdiği kişiyi aşırı sahiplenme, sürekli kontrol altında tutma, izleme, şüphe gibi davranışlara yol açar. Kontrol edilemediğinde duygunun yoğunluğu ile orantılı olarak baskı ve eşinin davranışlarını kısıtlamadan öfke ve şiddet boyutuna kadar tepkiler görülebilir.

'Seven insan kıskanır' algısı doğru mu?
-Hayır; kıskançlık korku, kaygı, güvende olmama gibi başka duyguları da beraberinde getiren olumsuz bir duygudur ve sevginin yaşanmasını engeller.

Kıskançlık tehlikeli mi?
-Kıskançlık, fazladan sahiplenme ve diğerini kontrol altında tutma gibi davranışlarla ilişkiye zarar verir. Beklentilerine uymayan durumlar karşısında ya da bir tehdit algıladığında öfke ve hiddete kapılma ya da acı çekme, üzüntüye kapılma gibi olumsuz sonuçlara yol açabilen tehlikeli bir duygudur.

Gerçekten kriz geçirmeye sebep olur mu?
-Patolojik boyuttaki kıskançlık duygusal krizlere yol açabilir. Eşlerden birinin öfke kontrolünü kaybetmesine, sözlü veya fiziksel şiddet boyutunda patlayıcı tepkilerle sevdiği kişiye ya da rakip olarak gördüğü kişiye zarar verici davranışlarda bulunabilir.

Aşırı kıskançlık psikolojik bozukluk göstergesi mi?
-Kontrol edilemeyen aşırı boyuttaki kıskançlık patolojik bir durumdur, kişilikteki patolojik bir özellik olabileceği gibi kıskançlık paranoyası gibi bazı psikiyatrik hastalıkların da belirtisi olabilir.

Erkek mi, kadın mı daha çok kıskanır?
-Azlık çokluk açısından böyle bir ayırım yapılamaz ama ifade edilişte kültürel şartlamaların etkisiyle cinsiyete göre farklılıklar olabilir. Erkeğin öfke ve şiddet göstermesi, kadınların da ilişkide ilgiyi arttırarak kontrol uygulaması veya alttan alan, pasif bir rolü benimseyerek ilgiyi üzerinde tutma gayreti olabiliyor.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:26 Şubat 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.