Ses yalan söylemez

Kadın ve erkeklerin seslerinin, sevgili ve arkadaşla konuşurken farklılık gösterdiği belirlendi.

Kadın ve erkeklerin seslerinin, sevgili ve arkadaşla konuşurken farklılık gösterdiği belirlendi.

sesABD'de Susan Hughes ve ekibinin yaptığı araştırma, konuşulan kişinin "ne kadar özel olduğuna" göre sesin değiştiğini, bu varyasyonların ihaneti anlamaya yardımcı olabileceğini gösterdi. Yeni sevgili olan ve "halen balayında bulunduğunu" ifade eden katılımcılardan eşlerine ya da sevgililerine ve aynı cinsiyetten arkaşlarına telefon etmesi, her iki konuşmada "nasılsın" ve "ne yapıyorsun" diye sorması istendi.

2 SANİYEDE TESPİT EDİLDİ

Bu kişileri tanımayan başka katılımcılar konuşmaların "ne kadar romantik" ve "ne kadar arkadaşça" olduğunu değerlendirdi. Bazı durumlarda sadece konuşmanın 2 saniyesini dinleyen bu katılımcılar, telefonla arayanın arkadaşıyla mı yoksa sevgilisiyle mi konuştuğunu büyük oranda doğru tespit etti. Bilim adamları, sesin sevilen kişiye göre değiştiğini, daha hoş ve çekici duyulduğunu belirtti. Farklı frekanslarındaki enerji dağılımını gösteren grafikle de sesleri inceleyen bilim adamları, kadınların sevgilileriyle daha düşük, erkeklerin ise daha yüksek perdeden konuştuğunu, bunun yakın ilişkiyi gösterdiğini de vurguladı. Araştırmanın sonuçları, " Journal of Nonverbal Behavior" dergisinde yayımlandı. AFP  

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:04 Ekim 2013Yayınlanma Tarihi:06 Ekim 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.