Serebral palsili ikizler hayata tutunmaya çalışıyor

Altı aylıkken serebral palsi tanısı konulan ve doktorların biçtiği kısa ömüre rağmen 12 yaşına kadar gelen çocuklar, annelerinin azmiyle eğitim hayatlarını sürdürüyor.

Altı aylıkken serebral palsi tanısı konulan ve doktorların biçtiği kısa ömüre rağmen 12 yaşına kadar gelen çocuklar, annelerinin azmiyle eğitim hayatlarını sürdürüyor. serebsalAnne karnında beyne kan gitmemesi üzerine oksijensiz kalan ikizler, 26 haftalıkken dünyaya geldi. Sık sık havale geçirmeleri nedeniyle bir süre kuvözde ve yoğun bakımda tedavi altına alınan ikizlere, 6 aylık olduklarında doktorlar tarafından serebral palsi tanısı konuldu. Doktorların yaşama ümidi vermediği, kısa ömür biçtikleri Furkan Şahin ile Mehmet Yaşar Efe, annelerinin gösterdiği özel çabayla 12 yaşına geldi.

Dudullu İnanç Türkeş Ortaokulu 5. sınıf öğrencisi olan ikizlerin annesi Özlem Efe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukları bir yaşına gelinceye kadar sürekli hastanede kaldıklarını belirterek, "Doktorlar 'yaşamaz' dedi, Onlar ölüp, ölüp canlandılar" diye konuştu. bir yaşına girdikten sonra fizik tedaviye başladıklarını ifade eden Efe, devletin karşıladığı, haftada 45 dakika fizik ve 45 dakika bireysel eğitimin yeterli olmadığını söyledi. Özlem Efe, "Çocukların sürekli fizik tedavi almaları gerekiyor. Biz de özel olarak aldırıyoruz, ama masraflı olduğu için her zaman gidemiyoruz. Ayda 4 kere birine, 4 kere de birine aldırabiliyorum. Doktorlar, her gün fizik tedavi görürlerse, kendi başlarına yürüyebileceklerini, kendilerini kurtarabileceklerini söyledi. Bizim haftada 5 gün fizik tedaviye gitmemiz gerekiyor. Ama seanslar 100-150 milyon lira" dedi. 5 YILDAN BERİ OKULA TAŞIYOR Efe, eşinin fabrikada çalıştığını, kendisinin de okul servisi masraflarını karşılayabilmek için çocukların servisinde hosteslik yaptığını anlattı. İkizlerin kendi ihtiyaçlarını karşılayamadığı için bütün gün okulda kaldığını da vurgulayan Özlem Efe, "5 yıldan beri okula ben getiriyorum. Bazen kucağımda, bazen de merdivenlerin korkuluklarını tutturarak yürütmeye çalışıyorum. Öğretmenlerimiz de yardımcı oluyor. Okulda beslenme saatlerinde yardım ediyorum. Tuvalet ihtiyaçlarını karşılıyorum. Her teneffüste birini koridorda gezdiriyorum" diye konuştu. Çocuklarının ayaklarının içeriye dönük olmaları ve parmaklarının ucuna basmaları nedeniyle 5'er defa ameliyat olduğunu kaydeden Efe, "Her sene ameliyat oluyorlar. Maddi sıkıntılardan dolayı bu yaz birini yaptırabildim. Yarı yıl tatilinde de diğerini yaptıracağız. Bir tanesinin ameliyat masrafı 6-7 bin lira tutuyor" dedi. Çocukların eğitim ve sağlık masraflarının karşılanması için yardıma ihtiyacını olduğunu söyleyen Özlem Efe, "Yoğun fizik tedaviye ihtiyaçları var. Ameliyat olmaları gerekiyor. Çocuklar için akülü tekerlekli sandalyeler var. Beden eğitim derslerinde bahçeye çıkaramıyorum. Sınıfta bekliyorlar. Arabaları olursa, dışarı çıkabilirler. Çocuklar bilgisayar istiyor. Bilgisayar kullanarak okuma ve yazmaları gelişir. Normalde yaşıtlarından 3 yaş geriden takip ediyorlar" ifadelerini kullandı. Çocukları için yardım isterken göz yaşlarını tutamayan Efe, ikizlerin daha iyi tedavi olmaları, bakılabilmesi için yardım bekliyor. A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:13 Ocak 2014Yayınlanma Tarihi:19 Ocak 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.