Şeker beyinde acıyla aynı etkiyi yapıyor

Şeker ile yakınını kaybetmek beyinde aynı etkiyi yapıyor.

Şeker ile ilgili yapılan araştırmalara bir yenisi daha eklendi. Sonuç ise korkutucu: Fazla şeker tüketimi beyinde erken yaşta yaşanan cinsel taciz ya da uzun süreli stres ile aynı etkiyi yaratıyor ve beyne zarar veriyor.

Avustralya'daki New South Wales Üniversitesi'nde yapılan çalışma İngiliz gazetesi Daily Mail'in internet sitesinde yayınlandı.

GÜNLÜK ALINMASI GEREKEN ENERJİNİN YÜZDE 10'U ŞEKERDEN

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre günlük alınması gereken enerjinin sadece yüzde 10'u şekerden gelmeli. Bunun için de meyve suyu ya da balı tercih etmek gerekiyor. Şeker ile obezite ve birçok başka hastalık arasında bağlantı kurulurken son yapılan çalışma bunun beyin üzerindeki olumsuz etkisi üzerinde de durdu.

ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE STRES YA DA TACİZ BEYNİ ETKİLİYOR

Erken çocukluk çağlarında yaşanan uzun süreli stres ya da taciz ve travmanın akıl sağlığını kötü etkilediği ve ilerleyen yaşlarda psikiyatrik bozukluklara neden olduğu biliniyor.

TRAVMATİK OLAYLARIN SAYISI NE KADAR FAZLAYSA STRES HORMONU O KADAR ÇOK

Kaza, yaralanma, aile bireylerinin ölmesi, doğal afet, fiziksel, cinsel veya duygusal taciz, aile içi şiddet, bir suçta mağdur olmak gibi travmatik olayların sayısı ne kadar fazlaysa çocuklar o kadar çok kortizol yani stres hormonu salgılıyor.

KÖTÜ BESLENME DE BEYİN HACMİNİ KÜÇÜLTÜYOR

Ayrıca çocuklukta kötü beslenmenin de beynin hacmini küçülttüğü ve anksiyeteye yol açan bazı değişikliklere neden olduğu görülüyor.

Bu çalışmada şeker alımı ile erken yaşta görülen stresin beynin hipokampüs bölümünde aynı miktarda değişime neden olduğu anlaşılıyor.

AFP


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:13 Aralık 2016Yayınlanma Tarihi:19 Şubat 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.