Seçimin sevinci de üzüntüsü de 15 gün sürüyor!

Türkiye, 1 Kasım seçimlerini geride bıraktı. Partilerin verdiği vaatler ile oyunu kullanıp beklentiye giren seçmeler, pazartesi sabahına sandık sonuçlarına göre farklı bir psikoloji ile uyandı. Uzmanlar, seçim sonuçlarına ilişkin yaşanan üzüntü ve sevincin 15 gün sürdüğüne dikkat çekiyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Etiler Polikliniğinden Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Alper Evrensel, Pazar günü oy veren seçmenlerin sandık sonuçlarına kaybedenlerin “hayal kırıklığı ve acı” kazananların ise “sevinç” hissettiklerini belirterek sandık sonrası psikolojik durumun her iki taraf için de 15 gün sürebileceğini kaydetti.

İnsanların hayatları boyunca büyük ya da küçük bir çok seçimler yaptığına dikkat çeken psikiyatri uzmanı Yrd. Doç. Dr. Alper Evrensel, seçimleri oluştururken, deneyimlerden, anılar, mantık, sezgilerden hareket edildiğini kaydetti.Yrd. Doç. Dr. Alper Evrensel

Seçimlerin bazen isabetli olmadığını ifade eden Yrd.Doç.Dr. Evrensel, bunun sonucunda hayal kırıklılığı yaşandığını vurguladı ve şunları söyledi:
 “Seçimlerimiz öncesi, deneyimlerimiz, anılar, mantık ve sezgiler devreye girer ve ortak bir sonuç çıkar. Yaptığımız analizler ile seçimimizin sonuçları örtüşmeyebilir. Bu durumda hayal kırıklığı yaşanabilir. Büyük bir mutlulukla evlenip eşini umduğu gibi bulamayan kişi de hayal kırıklığı yaşar. Ancak bu durum her şeyin sonu değildir. Her seçim aslında olumlu ve olumsuz sonuçları aynı anda içinde barındırır. İnsan hata yapa yapa doğru yapmayı öğrenir. Hatalarından ders alan insan olgunlaşır.”

MORAL BOZUKLUĞU İKİ HAFTA SÜRÜYOR

Siyasi seçimlerde de oy kullanan kişilerin akıl-mantık yerine duygularıyla hareket ettiğini kaydeden Evrensel şöyle dedi:

“Duygusal bir toplumuz karar verirken ağırlığı da duyguya veriyoruz. Seçimlerde akıl, mantık, hafıza ve duygular sıralamasında duygularımıza yüzde 50-60 pay veriyoruz. Yüzde 20 akıl-mantık, yüzde 20 de hafızamıza göre seçim yapıyoruz. Böyle olunca da en büyük payı verdiğimiz duygularımızda olumsuz sonuç olduğunda hayal kırıklığı yaşıyoruz. Sandıktan umduğunu bulamayanlar, oyunun boşa gittiğini düşünenler, demoralizasyon dediğimiz 2 hafta sürecek bir moral bozukluğu yaşayacaklar. Bu duyguya depresyon diyemeyiz. Ama parmağımızı bir yere çarpıp hissettiğimiz acı gibi, çaresi olmayan, o anda hissedip unuttuğumuz bir acı veren bir üzüntü yaşanacak. Kaybeden seçmen psikolojisinde, kişi zevk aldığı etkinliklerden biraz soğuyup uzaklaşma hissedecek. Örneğin, gezmek istemeyebilir, muhabbet etmekten hoşlanmayabilir. Uyku bozuklukları yaşayabilir. Hafif şiddetli kısa süreli bir üzüntü durumu olarak tanımlayabiliriz. Bu moral bozukluğu iki hafta sürecektir. İki haftayı geçiyorsa hekime başvurmalıdır”

BU DÖNEMDE ÖNEMLİ KARARLAR ALINMAMALI

Sandıktan zaferle çıkan, umduğunu bulan seçmenlerin ise için kısa süreli ters yönde yukarı yönlü bir duygu yükselmesi yaşayacaklarını kaydeden Yrd.Doç.Dr. Evrensel bu dönemde ani kararlar alınabileceğine dikkat çekerek şu önerilerde bulundu:

“Sevinç ve üzüntü iki farklı duygu ama süreleri aynı sürüyor. Her iki duygu da iki hafta sürecek ve sonrasında hayatın normal akışı ile kaybolacak. Bu dönemde kişiler sandık sonucuna göre ani kararlar almamaya dikkat etmeli. Bu psikolojik durumla önemli kararlar alınmamalı. Bu ülkeden gideyim, bu partiyi bırakayım ya da farklı şekilde hayatı etkileyecek önemli kararlar iki hafta süreyle ertelenmeli. Bu duygu durumunun bitmesi beklenmeli”


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:02 Kasım 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.