Savaş 507 anne adayını canından ediyor

Birleşmiş Milletler (BM) Nüfus Fonu'nun açıkladığı "Dünya Nüfusunun Durumu 2015 Raporu"na göre, dünyada her gün 800 hamile kadın yaşamını yitiriyor, anne adaylarından 507'si ülkelerindeki çatışmalar nedeniyle sağlık hizmetlerine erişemedikleri için can veriyor.

BM Nüfus Fonu Türkiye Temsilcisi Karl Kulessa, dün yayımlanan rapora ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğal afet ya da çatışma/savaş durumunun söz konusu olduğu ülkelere yönelik insani yardımların yaşamsal önem taşıdığını belirterek, yardımların sadece su, ilaç, giyecek ve gıdayı kapsamadığını söyledi.

Kulessa, insani yardımlarda sağlık hizmetlerine erişimin çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Çatışmalar içinde insani yardım sağlamada genellikle kadın ve gençlerin sağlık ihtiyaçları göz ardı edilebilmektedir. Rapor, özellikle kadınlar ve genç kızların, krizlerde ebelerden yararlanma ve HIV'den korunma gibi temel cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetlerine ulaşamama durumunda hayatlarını kaybedebildiğini ortaya koymaktadır" diye konuştu.

Dünya çapında 100 milyon kişinin insani yardıma ihtiyaç duyduğuna dikkati çeken Kulessa, bunların yaklaşık 26 milyonunun üreme çağındaki kadın ve genç kızlardan oluştuğunu anlattı.

Kulessa, "Bu, İkinci Dünya Savaşı'nın bitmesinden bu yana karşılaştığımız en büyük nüfus" dedi.

"60 MİLYON KİŞİ ÇATIŞMALARDAN DOLAYI YER DEĞİŞTİRDİ"

Kulessa, afet, çatışma ve savaş durumlarında insani yardımlar arasında en önemli konulardan birinin anne ölümlerinin önlenmesi olduğunu vurguladı.

"Anne ölümlerinin beşte üçü, çatışma ve felaketler nedeniyle etkili sağlık sisteminin sunulmadığı ülkelerde gerçekleşiyor" diyen Kulessa, şunları kaydetti:

"Kırılgan ülkeler, özellikle hükümet ya da sistem tarafından düzenli ve etkili bir sağlık sisteminin sunulmadığı ülkelerdir. Buralarda kaliteli sağlık hizmeti sunumundan söz edilememektedir. Bundan dolayı da her gün çok sayıda anne adayı ölmektedir. Bugün, dünyada her gün yaklaşık 800 anne adayı gebelik ve doğum sürecinde hayatını kaybediyor. Bunların 507'si çatışma yaşanan ülkelerde yaşamını yitiriyor. Bunun temel nedeni, hizmet altyapısının çökmesi ve hizmete erişilememesi olarak gösteriliyor.

Bu nedenle kadınların ve gençlerin felaket ve çatışmaların yer aldığı bölgelerde hayata tutunabilmesi için cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetlerine ihtiyaç duyulan anda ulaşabilmeleri gerekmektedir."

Kulessa, Kuzey Afrika, özellikle Afrika'nın sahra altı bölgelerinde, Afganistan ve Ortadoğu'daki çatışmalara dikkati çekerek, "Yaklaşık 60 ülkede 60 milyon kişi çatışmalardan ve savaştan dolayı yaşam alanlarını terk etmek zorunda kaldı. Bu 60 milyonun üçte ikisini kadınlar ve çocuklar oluşturuyor" ifadesini kullandı.

Kulessa, sözlerini şöyle tamamladı:

"Zorunlu yer değiştiren insanların da yüzde 4'ünü gebe kadınlar oluşturuyor. Bu da 2,4 milyon kadının çatışmalar nedeniyle evlerinden uzakta ve uygun olmayan koşullarda gebeliklerini sürdürmek ya da doğum yapmak zorunda olduklarını ortaya koyuyor. Bu nedenle dünyada her gün hayatını kaybeden 800 anne adayından 507'si, 60'a yakın çatışma bölgesinde hizmete erişemediği için hayatını kaybediyor."

A.A


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:08 Aralık 2015Yayınlanma Tarihi:04 Aralık 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.