Ruh doymadan karın doymaz!

Kilo sorununun altında hiç tahmin edemeyeceğimiz nedenler olabileceğini belirten uzmanlar, kişinin ruhsal olarak mutlu olmadığı sürece zayıflayamayacağı fikrinde birleşiyor.

Kilo sorununun altında hiç tahmin edemeyeceğimiz nedenler olabileceğini belirten uzmanlar, kişinin ruhsal olarak mutlu olmadığı sürece zayıflayamayacağı fikrinde birleşiyor.

ruhZayıflamak isteyen birçok insan "Ne kadar az yersem o kadar çok kilo veririm" diye düşünüyor. Fakat tıp otoriteleri kilo sorununun pek çok faktöre bağlı olduğu, fazla kiloların başka bir sağlık sorunundan, özellikle psikolojik faktörlerden de kaynaklanabileceği konusunda uyarıyor. Uzmanlara göre fazla yemek sadece bir sonuç. Kişinin yeme alışkanlığını pek çok faktör etkiliyor. Ama kesin olan bulgu, ruhumuzu doyurmadan yani psikolojik sorunlarımızın üstesinden gelmeden kilo vermemizin imkânsız olduğu. Üsküdar Üniversitesi NPİstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nesrin Dilbaz Milliyet Gazetesi’ne anlattı… Prof. Dr. NESRİN DİLBAZ

YEME BAĞIMLILIĞINDAN KURTULMAK UYUŞTURUCUDAN KURTULMAKTAN DAHA ZOR

Neredeyse her gün yeni diyet türleri çıkıyor ama hangi diyeti verirseniz verin, hangi teknolojik aletleri kullanırsanız kullanın kişi psikolojik gereksinimini karşılayamazsa kilo vermeyi başaramıyor. Araştırmalar ruhumuzu doyurmadan karnımızı doyuramayacağımızı kanıtlıyor. 1931 ile 1999 yılları arasında, diyet yapıp kilo veren kişilere dair 898 çalışma yapılmış. Bu çalışmalara katılan kişilerden sadece yüzde 15'i verdiği kiloda kalmış. Hastalarımı gözlemliyorum; eğer diyetisyenin yanında psikolog veya psikiyatr ile bir endokrinologa da gidiyorsa kalıcı kilo verme oranı üç katına, yüzde 45'lere çıkıyor. "DUYGULARIMIZ AÇ OLDUĞU İÇİN YİYORUZ" Eğer mutluysanız ve başka şeylerden haz alabiliyorsanız daha normal yiyerek de karnınızın doyduğunu hissedebiliyorsunuz. Eşinizle probleminiz varsa, işyerinde çözemediğiniz sıkıntılarla boğuşuyorsanız, kendinizden hoşnut değilseniz, suçluluk, pişmanlık, kızgınlık, çaresizlik veya umutsuzluk içindeyseniz yemeye başlıyorsunuz. Fiziksel açlık son yemek saati ile alakalı, 5-6 saat aç kaldığınızda acıkırsınız. Duygusal açlıkta ise acıkma hissi zamanla oluşmaz, bir anda ortaya çıkar. Kişinin ne yiyeceği önemli değildir. Önüne ne konursa yer. Doyup doymadığına bakmaz. Çünkü karnı aç olduğu için yemiyor, duyguları aç olduğu için yiyor. Dopamin beynimizden salınan ve miktarı arttıkça bizim daha fazla haz almamızı sağlayan bir madde. Cinsel ilişki esnasında dopamin düzeyimiz 150 üniteye kadar yükseliyor. Yemek yediğimizde ise dopamin düzeyimiz 100 üniteye kadar çıkıyor. Dopamin mutluluk ve haz verdiği için bağımlılık yapıcı özelliğe de sahip. Yeme bağımlılığından kurtulmak uyuşturucu bağımlılığına göre daha zor. Çünkü uyuşturucu maddeleri günlük hayatınızda her yerde görmezsiniz, yiyecekler ise her yerde ve inanılmaz cezbedici güzelliklerde. Uzak da duramazsınız çünkü yemeden hayatımzı devam ettirmezsiniz. "FAZLA KİLONUN ARDINDA CİNSEL TRAVMA OLABİLİYOR" Bir kişi obezse öncelikle tıbbi geçmişinin ve mevcut durumunun incelenmesi gerekiyor. Analizlerde sağlıklı çıkan biri tüm diyetlere rağmen kilo veremiyorsa hemen bir travma olup olmadığını sorguluyoruz. Bazen kişinin yaşadığı cinsel bir travma kilo almasının sebebi olarak karşımıza çıkabiliyor. Kişi kızgınlık, öfke gibi duygularını bastırmak için yediğini fark edince ve duygularıyla yüzleşip onlarla baş etmeyi öğrenince yemekle ir ilişkisi de değişiyor. MİLLİYET

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:04 Kasım 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.