Psikolojiyi bile bozuyor

Boğaz enfeksiyonu tiroid iltihabına dönüşebiliyor. Metabolizmayı yoruyor psikolojiyi bozuyor .

Boğaz enfeksiyonu tiroid iltihabına dönüşebiliyor. Metabolizmayı yoruyor psikolojiyi bozuyor .

tiroidpsikolojiYazın son günlerini yaşadığımız bu günlerde en sık karşılaşılan hastalıkların başında virüs kaynaklı enfeksiyonlar geliyor. Sürekli klima kullanımı, denizden sonra rüzgara maruz kalan saçlar ya da hasta olan kişilerle geçirilen zamanlar boğaz enfeksiyonuna neden oluyor. Bu enfeksiyonlar zaman zaman da boynun ön kısmında yer alan tiroidlere sıçrıyor ve iltihaplanma oluşturuyor. Tiroid bezi iltihabı boyun ön tarafında ağrı, kırgınlık, ateş, titreme, terleme, çarpıntı, sinirlilik ve kilo kaybıyla başlıyor. Tedavisi ise yaklaşık 6 ay sürüyor. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Selçuk Can, özellikle yaz sonunda sıklıkla görülen tirod bezi iltihabından korunmak için dikkat edilmesi gerekenler ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

YAŞANAN ENFEKSİYON 8 HAFTA SONRA BİLE TİROİDE GEÇEBİLİYOR

Bademcik ya da farenjit gibi virüs kaynaklı enfeksiyonlar tedavi edilse bile boyunun ön kısmında bulunan ve metabolizmada önemli görevleri olan tiroid bezine geçebiliyor. Tiroid iltihabı (subakut tiroid) geçirilen bademcik ve üst solunum yolu enfeksiyonundan 8 hafta sonra bile ortaya çıkabiliyor. Tiroid bezinde yaşanan bu iltihaplanma, boynun ön kısmında şiddetli ağrı, baskı, yutma zorluğu ve özellikle akşam saatlerinde artan kırgınlık, ateş, üşüme ve titreme gibi sorunlara neden oluyor. Ayrıca kanda tiroid hormonları artıyor ve kişide titreme, terleme, çarpıntı, sinirlilik ve kilo kaybı gibi sorunlar yaşanıyor.

HASTALIK EN ÇOK YAZ SONUNDA ORTAYA ÇIKIYOR

Tiroid iltihabı özellikle hava değişiminin hızla yaşandığı yaz sonunda daha sık görülüyor. Bu durumun en önemli nedenlerinin başında virüslere karşı daha korunmasız olmak geliyor. Hava değişimlerinde soğuk almak, hastaların yanında durmak, klimaya maruz kalmak, denizden çıktıktan ıslak saçla soğukta veya rüzgarda durmak enfeksiyon ihtimalini artırıyor. Kendinizi boğaz enfeksiyonuna karşı korumak tiroid iltihaplanmasına yakalanma riskinizi de düşürüyor.

METABOLİZMAYI YORUYOR, PSİKOLOJİYİ BOZUYOR

Subakut tiroid iltihabında tiroid bezi iki ay hızlı, ardından dört ay yavaş çalışıyor. Bu bir hızlı, bir yavaş durumu, dur kalk yapan araba gibi metabolizmayı yoruyor ve kişiyi ne oluyoruz psikolojisi ile endişeye sevk edebiliyor. Önce titreme, çarpıntı, terleme ve kilo kaybı ardından tam tersi durgunluk, depresyon, kalbin yavaşlaması ve kilo alımı gibi zıt belirtiler görülebiliyor. Bu süreçte boğaz ön kısmında ağrı ön planda olduğundan ağrı kesici ilaçlar ve kortizon tek tedavi seçeneğidir. Tiroid hapı almaya gerek yoktur. Kortizon kısa bir süre kullanıldığından ve endokrinoloji uzmanı gözetiminde verildiğinden yan etkisi minimumda oluyor. Subakut tiroid 6 ay gibi bir sürede iyileşiyor. A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:22 Ağustos 2014Yayınlanma Tarihi:26 Ağustos 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.