Prof. Dr. Nevzat Tarhan: Darbe davaları sulandırılmak isteniyor

Üsküdar Üniversitesi, 15 Temmuz hain darbe girişiminin yıl dönümünde bir panele ev sahipliği yaptı. Şehit ailelerinin de katıldığı panelde konuşan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, darbe davalarının sulandırılması için psikolojik ortam hazırlandığını söyledi.

Üsküdar Üniversitesi Çarşı Yerleşkesi Emirnebi1 Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panel Üsküdar Üniversitesi, Adalet Platformu, Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER), Adaleti Savunanlar Stratejik Araştırmalar Merkezi Derneği (ASSAM), Hukukçular Derneği ve Yeni Yüzyıl Üniversitesi tarafından ortaklaşa düzenlendi.

“15 Temmuz Darbe Davaları” başlıklı panelin moderatörlüğünü Adalet Platformu Genel Başkanı Av. Bülent Demir yaptı.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: Darbe davaları sulandırılmak isteniyorPROF.DR. NEVZAT TARHAN: “DARBEYE VE DARBECİLERE KARŞI TOPLUMDA BİR ANTİKOR OLUŞTU”

ASDER Genel Başkanı ve Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, 15 Temmuz gecesi toplumda darbeye ve darbecilere karşı bir antikor oluştuğunun görüldüğünü belirterek “Yani Türkiye’de artık fiili darbeyi yapmaya karşı hem zamanın ruhu müsait değil, toplumda bu konuda artık 27 Mayıs’taki gibi 12 Eylül’deki gibi sürü psikolojisi yok. Allah birkaç bin insanın kalbine cesaret verdi, o gece darbe travmalarının etkisi ve kaderin de görülmeyen yardımıyla o oyunu bozdu. Psikolojik harp analizi yapanlar ‘Nasıl oldu da gizli servislerin böylesine büyük planını toplum bozdu’ diye siyaset biliminde doktora tezi yazılacak konuşulacak bir olay” dedi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, darbe davalarının sulandırılmak istendiğini belirterek “Davaların sulandırılmadan hemen sonuçlanması gerekiyor. Bunun için psikolojik ortam hazırlıyorlar, sanıklarının itirafını beklemek yerine maddi delillerle karar verilmesi gerekiyor. Karar verici rütbeli kişileri ve kilit kişileri hedef almak gerekiyor” dedi.

PROF.DR. TARHAN: “DİNİ DUYARLILIĞI OLAN İNSANLARIN DERS ÇIKARMASI GEREKİYOR”

Yeni darbelerin yaşanmaması için normal ve asimetrik savaşlarda kullanılan savaş doktrinlerinin önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Tarhan, “Savaş doktrininde bireyler yığın ve kitle haline getirilir. Kitle psikolojisi oluşur ve insanlar savaştıracak hale gelir. FETÖ bu insanları nasıl savaşır hale getirdi?  Dini bir hareketken nasıl insanlar savaşacak hale geldi? Birincisi kullandığı kahramanlık ideolojisi var,  kendini mehdi, kurtarıcı ve mukaddes kişi olarak gösteriyor. Atfedilen ruhsallıkla kişileri harekete geçiriyor. Bu anlayışın sorgulanması lazım. Toplumda artık kitap ve sünnetin dışındaki bilgilere itaat etmeme konusunda dini duyarlılığı olan insanların burada dersler çıkarması gerekiyor. Dini eğitim boşluğunun çok önemli etkisi var. İmam hatip kökenliler bu oyuna gelmediler.  Bunlar Risale okumuyorlar, Erzurum’daki Risalei Nur ailesiyle ilgili değil bunlar, o cemaatin kolu da değil bunlar. Bunlar gladyo örgütü. Gladyonun silahsız yapısıydı daha sonra silahlı yapısı olduğu anlaşıldı” dedi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: Darbe davaları sulandırılmak isteniyor 2ADNAN TANRIVERDİ: “DEVLETİN İÇİNDEKİ DARBE BULAŞIKLARI MUTLAKA TEMİZLENMELİDİR”

ASSAM Genel Başkanı, Emekli Tuğgeneral, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Adnan Tanrıverdi, 15 Temmuz’un küresel güçlerin Türkiye’yi işgal ve darbe tarihi olduğunu belirterek “16 Temmuz da küresel güçlere karşı bizim kazandığımız zafer tarihi oldu. Bu fiili darbe sırasında hücresel yapının üst kademesi temizlendi yani darbe yapan  silahlı kuvvetlerin içerisine 1986 yılında askeri liselere alınanlar 1994 yılında mezun oldular ve en yoğun şekilde 1994-1997 arasında kaldılar. Ondan sonra da 2008-2013 yılları arasında kadrolaşmalar var. Şimdi muhtemelen küresel güçler bu hücrelerin eksik noktalarını tamamlamak üzere faaliyet içerisindedirler yani darbeyle ele geçenler geçmeyenler varsa ortaya çıkmayanlar varsa onları alarak yeni bir hücresel hegemonya kurmaya çalışıyorlar ama şunu söyleyebiliriz bu örgütün organize bir darbe yapma imkanı ortadan kalkmıştır. Fakat devlet kurumlarını sıralarsak Milli İstihbarat Teşkilatı birinci sırada adalet ikinci sırada silahlı kuvvetler kara deniz ve hava olacak şekilde üçüncü sırada jandarma ve emniyet dördüncü sırada bürokrasi beşinci sırada olacak şekilde devletin içerisindeki darbe bulaşıklarının mutlaka ortaya çıkartılıp temizlenmesi gerekmektedir” dedi.

Siyasi istikrarın birinci hedef olması gerektiğini vurgulayan Adnan Tanrıverdi, “2019 Cumhurbaşkanlığı seçimleri fevkalade önemlidir. Devlet içerisinde paralel yapılanmanın ortaya çıkarılıp bununla mutlaka mücadele edilmelidir” dedi.

REŞAT PETEK: “GÜLEN SEÇİLMİŞ BİR ÖRGÜT LİDERİ OLARAK

Ak Parti Milletvekili ve TBMM Darbe Komisyonu Başkanı Reşat Petek, Fetullahçı terör örgütünün baştan itibaren seçilmiş bir kişi ve onun yönlendirmesiyle Allah’ı peygamberş istismar ederek dini istismar ederek kurulduğunu ve idare edildiğini belirterek “Türkiye’de dinin doğru algılanamaması ve doğru değerlendirilememesi nedeniyle en iyi kullanan ve takiye yapan bir örgüt olduğunun altını çizelim. Fetullah Gülen seçilmiş bir örgüt lideri olarak dni imanı ahlakı istismar etmiştir” dedi.

METİN KÜLÜNK: “BU DAVALARIN UZAMASINI İSTEMİYORUZ”

Ak Parti Milletvekili Metin Külünk, darbe yargılamaları konusunda olağanüstü bir süreçten geçildiğinin kabul edildiğini belirterek “Adalet tecelli etsin eyvallah ama suçun sabit olduğu özellikle ifade ediyorum. İstanbul köprü, Çengelköy, il binası, havaalanı, Acıbademi, Orhanlı Ankara Genelkurmay Kavşağı, Beştepe, Meclis, Kızılay, Akıncı Üssü, Gölbaşı gibi suçun sabit olduğu delil ve suçlulalrın elde olduğu kanıtların herşeyi tespit etme noktasında vücut bulduğu davaların uzamasını istemiyoruz. Kimse kusura bakmasın. Adalet kavramının arkasına saklanarak bu davaları uzatıp sokak üzerinden aradıkları ya da 2019 seçimleri üzerinden besledikleri ümidin altını davaların uzaması beslenmemeli. Çünkü dışardan bir akıl içerdekilere kuyruklarını dik tutmaları için sürekli mesaj yüklüyor. Sizi kurtaracağız diyor birileri” dedi.

PROF.DR. MEHMET ZELKA: “SİYASİ İSTİKRAR SÜRDÜRÜLMELİDİR”

Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Zelka, 15 Temmuz darbe girişiminin psikolojik zemini olmadığı için başarılı olamadığını ifade ederek “Çünkü ekonomik bakımdan Türkiye son 15 yılda iktisadi bakımdan ciddi gelişmeler göstermiştir. Bizim burada böyle bir zeminin oluşmasına engel olmak babında halkımızı sürekli olarak şuurlandırmai cesaretlendirmeye yönelik çalışmalarda bulunmamız lazım. Ekonomik istikrar siyasi istikrarla paraleldir. Siyasi istikrarın olmadığı ortamda ekonomik istikrardan bahsetmek mümkün değildir. Şayet istikrar sağlanmaz ise örneğin 15 Temmuz’dan sonraki bir hafta içinde 81 milyarlık bir kayıp söz konusu olmuştur. Toplam maliyetin 300 milyar civarında olduğu ifade ediliyor ” dedi.

Panele katılan şehit ailelerinden Ayşe Aykaç’ın eşi Mustafa Aykaç’a Prof.Dr. Nevzat Tarhan, Mehmet Şevket Uzun’un ağabeyi Mete Uzun’a Metin Külünk, Onur Ensar Ayanoğlu’nun babası İhsan Ayanoğlu’na Adnan Tanrıverdi, Gazi Jandarna Kurmay Albay Güven Şağban’a Prof.Dr. Yaşar Hacısalihoğlu tarafından plaket verildi.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:11 Temmuz 2017Yayınlanma Tarihi:10 Temmuz 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.