Pandemide manevi refahın da önemli olduğunu öğrendik

Prof. Dr. Nevzat Tarhan Samsunlularla Buluştu. Samsun’un önde gelen isimlerinin katılım sağladığı “Pandemi Sonrası İnsanlık” başlıklı konferansta Tarhan, pandemiden ders çıkartılması gerektiğini ve pandemi sonrası için önlem alınmasının şart olduğunu vurguladı.

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan Samsun Valiliğinin düzenlediği e-konferansa konuşmacı olarak katıldı. Samsun’un önde gelen isimlerinin katılım sağladığı “Pandemi Sonrası İnsanlık” başlıklı konferansta Tarhan, pandemiden ders çıkartılması gerektiğini ve pandemi sonrası için önlem alınmasının şart olduğunu vurguladı.

“Pandemide manevi refahın da önemli olduğunu öğrendik”

 Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı’nın da katılım sağladığı programda pandemiden çıkarılması gereken dersler olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Pandemi tehlike mi fırsat mı? Özgürlüğümüz kısıtlandı ama doyum erteleme becerimiz gelişebildi. Bedeni ve ruhi rahatlığımız azaldı ama kendimizi geliştirmek, aile bağlarını güçlendirmek için daha çok zamanımız oldu. Haz ve hız odaklı yaşantımız kısıtlandı ama yeni ilgi alanları keşfedebildik tabii bu ders çıkarabilenler için. Bazı haklarımızı kullanamadık ama başkalarının haklarının var olduğunu da fark ettik. Doğaya çok hoyrat davranıyorduk ama küresel kirlenme, iklim değişikliği konusundaki farkındalıklarımız arttı. Mesela pandemi döneminde İstanbul’dan Uludağ’ı görebildik. Ekonomik ve sosyal hareketlilik çevreyi kirletebiliyormuş. Bütün bunları gördük. Sadece ekonomik refah değil, manevi refahın da önemli olduğunu öğrendik” diye konuştu.

“Pandeminin olgunlaşmaya etkisi büyük”

Üsküdar Üniversitesi tarafından Nisan ayında pandeminin olgunlaşmaya etkilerini anlamak amacıyla bir araştırma yaptıklarını belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu araştırmada önemli sonuçlar elde edildiğini söyledi. Araştırmada psikolojik süreçlerin, algıların, kaygıların, korkuların yanı sıra olgunlaşmayı incelediklerini ve daha sonra bu çalışmayı kitap haline getirdiklerini belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Olgunlaşmada, Travma Sonrası Büyüme Ölçeğinden aldığımız 6 tane sorumuz vardı. Burada çıkan bazı sonuçlar ise şöyle: Yaşamda önem verdiğim şeylerin öncelik sırası değişti diyenlerin oranı %59 çıktı. Manevi konulara ilgim arttı diyenlerin oranı %49, zorlukları göğüsleyebileceğimi anladım diyenler %56, olayları olduğu gibi kabullenebiliyorum diyenlerin oranı %56 çıktı. Eskiye göre değişim yaşayan kişiler bunlar. İlişkilerime daha çok emek sarf ederek başladım diyenler %48, elimdekilerin kıymetini daha iyi anladım diyenler %74 oranında. Bu altı kavramın bizim kültürümüzdeki karşılığı; sabır ve şükür. Covid-19 toplumda aslında tüm dünyada benzer yönde gelişmelere sebep oldu.” Dedi.

“Tüm dünyada psikolojik pandemi ortaya çıkacak”

Covid-19 pandemisinin ardından tüm dünyada psikolojik pandeminin ortaya çıkacağını vurgulayan Tarhan; Pandemi geçse bile eski sosyal hareketliliğimize dönmemiz 1-2 yılımızı alacak. İnsanlar arasındaki ilişkilerde yeni normlar geliştirmemiz gerekiyor. İnsanlar bedeni rahatlığa ve lükse alışmıştı. Özgürlüğümüzün kısıtlandığı pandemi süreciyle birlikte ölümün ne kadar yakın olduğu görülmüş oldu. Bu sürecin kriz boyutu olduğu kadar insanlık olarak ders çıkarabileceğimiz bir fırsat boyutu da var. Salgın bize; boş zaman, sağlam psikoloji eğitimi ve manevi birikimlerimizi artırma fırsatı olmak üzere üç önemli hediye verdi. Virüsü düşman gibi değil, yönetilecek bir durum olarak görelim. Virüsü karşımıza almak yerine yanımıza alıp beraber yürümeliyiz. Bu, pandemiye alışmak değil, pandemiyi yönetmektir.” Şeklinde konuştu.

“Pandemi sonrası için mutlaka önlem alınmalı”

 Pandemi sonrası için de mutlaka önlem alınması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Pandemide ne oldu? Daha az ekonomik refah, daha az psikolojik refah, daha az fiziksel rahatlık, daha az sosyal ilişkiler, daha az güven ve daha az mutluluk oldu. Ama buna karşı daha fazla yoksulluk, daha fazla gelir adaletsizliği, daha fazla sağlık sorunu, daha fazla sosyal izolasyon, daha fazla yalnızlık, psikolojik izolasyon oldu. Daha fazla gelecek kaygısı, daha fazla ölüm korkusu, daha sık depresyon, panik ve sosyal sorunlar ortaya çıktı. Onun için pandemi sonrasına da hazırlık yapmamız gerekiyor. Geçtikten sonra ne yapacağımız ile ilgili tedbirler almalıyız. Hiçbir pandemi, salgın, kriz hasar bırakmadan geçmez. En az hasar alanlar krizi doğru yönetebilenlerdir. Böyle durumlar için kriz müdahalesi gerekiyor. Krizi doğru yönetmek gerekiyor. Çıkarılması gereken en büyük dersler bunlar.” Dedi.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:19 Ocak 2021

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.