Pandemi sürecinde önemli tecrübeler edindik

Pandemi sürecinde önemli tecrübeler edindik. Toplumsal sorumluluk bilinci ile çalışıyoruz.

Türkiye’de Koronavirüs ile mücadele çalışmaları devam ediyor. Dünyaya örnek olacak sağlık politikaları ile başarılı bir süreç yaşandı ve bu başarı istikrarlı olarak sürüyor. Koronavirüs ile mücadelede atılan ilk adımlardan biri Sağlık Bakanlığı tarafından uygun bulunan özel ve vakıf hastanelerinin pandemi hastanesi olarak atanması oldu. Salgın sürecinde sağlık çalışanlarının ve sağlık sisteminin doğru işlemesinin önemini bir kez daha anladık. Covid-19 pandemisinde devlet ve şehir hastaneleri kadar özel ve vakıf hastanelerine de önemli sorumluluklar aldı. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de salgın sürecinde hastane yönetimleri, ayrı bir tecrübe de kazanmış oldu.

NPİSTANBUL Beyin Hastanesi İdari Direktör Furkan Tarhan ile Covid -19 pandemi sürecinde yapılan çalışmaları ve salgında hastane yönetimini konuştuk.

Soru: Özel ve vakıf hastaneleri açısından pandemi sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu süreç sizin açınızdan nasıl geçti?
NPİSTANBUL Beyin Hastanesi olarak Covid-19 kapsamında pandemi hastanesi olarak sürece dahil olduk. Yaptığımız ilk adım enfeksiyon komitesi liderliğinde Sağlık Bakanlığı’ndan tebliğ edilen tüm kararları uygulanmak oldu. Komitemiz 7 gün 24 saat süreci takip etmeye devam ediyor. Alanında uzman olan hekim ve yönetim kadromuz tüm süreci titizlikle yürütüyor.

Küresel bir salgın olması sebebiyle tüm sağlık sektörü olarak büyük bir tecrübe edindiğimizi düşünüyorum. Çünkü sadece ülkemizde değil, tüm dünyada kimsenin bilmediği bir durum yaşandı ve hala yaşanmaya devam ediyor. Bu dönemde Türkiye’deki sağlık sisteminin ne kadar doğru temellere oturmuş olduğunu bir kere görmüş olduk. Pek çok ülkeye göre ülkece aldığımız önlemler, hızlı kararlar ve kurallar sayesinde çok daha büyük bir felaketin önlemini yolun başında almış olduk.

Önemli tecrübeler kazandık

Bu süreçte devlet ve şehir hastaneleri kadar özel ve vakıf hastanelerinin de yoğun çalışmaları bulunuyor. Her şeyden önde salgın zamanında hastane yönetimi konusunda büyük tecrübeler edindik ve hala süreç devam ediyor. Her ne kadar normalleşmeye doğru gidiyor olsak da başta alınan önlemler ve uygulamaları devam ettirmek durumundayız, hala küresel bir salgın içindeyiz. Virüs tehlikesi henüz geçmiş değil. En düşük hasarla bu süreci tamamlamak çok önemli. Bu nedenle Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Bakanımızın ve Bilim Kurulu üyelerinin sunduğu tedbirlerle ilgili yol haritasına uygun olarak ilerlemek ve alınan tedbirleri ayını hassasiyet ile sürdürmeye devam etmeliyiz.

Soru: Pandemi sürecinin başından bu yana NPİSTANBUL Beyin Hastanesinde neler yapıldı, yapılıyor?
Ülkemizde olduğu gibi dünyada da zorlu bir süreç geçirdik hala geçiriyoruz. Biz NP Sağlık Grubu olarak pandemi sürecinde ilk etapta hastane ve tıp merkezlerimizde gerekli önlemleri hızlıca aldık. Sağlık Bakanlığı’nın uygulamaları kapsamında büyük bir hassasiyetle süreci takip ediyoruz. Bildiğiniz gibi genel branşlar ve yoğun bakım ziyaretleri pandemi sürecinde yeni normale geçişten önce yasaklanmıştı. Bu kapsamda biz de gerekli önlemleri hızlıca ve hassasiyetle aldık. Tüm danışanlarımıza süreçle ilgili hızlıca bilgilendirme yaptık.

Online terapi yöntemleriyle hizmetlerimizi sürdürdük

Covid-19 sebebiyle randevularına gelemeyen psikiyatri danışanlarımıza, online terapi/tele-psikiyatri yöntemiyle tedavi hizmetimizi devreye aldık. Online terapi/tele-psikiyatri aslında, farklı sebeplerle veya şehir dışında olup da her an hastanemize ulaşamayan danışanlarımız için mevcutta da uyguladığımız bir yöntemdi fakat pandemi sürecinde sürekli olarak devreye aldık.

Tıbbi bir engel olmaması koşulu ile mevcut hastalarımız için ekip arkadaşlarımız ailelere online olarak hastalarımızı görmeleri konusunda destek oluyor. Psikiyatri hastaları için de ziyaretçi kısıtlamaları aynı şekilde kurallar kapsamında sürüyor.

Toplantı ve eğitimler de online olarak gerçekleştiriliyor

Hastane içinde yapılan tüm toplantılar ve eğitimleri online sisteme taşıdık. Her ne kadar mesafe, hijyen ve maske uygulaması olsa da idari tarafta yapılan tüm toplantıları online platformlar üzerinden gerçekleştiriyoruz. Hastane personelimize eğitimler verdik ve personelimizle birlikte mevcut bilgileri ve uygulamaları sürekli güncelleyerek çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Hijyen ve dezenfekte işlemleri aralıksız sürüyor

Tüm alanların hijyen ve dezenfekte işlemleri zaten her daim sürüyor.  Bir sağlık kurumu olduğumuz için pandemiden önce de hijyen ve dezenfektasyon sürekli uyguladığımız bir sistemdi. Pandemi ile birlikte daha yoğun olarak uygulamaya başladık.

Elbette personelimize de gerekli tüm eğitimleri verdik. Normalleşmeye başladığımız bu dönemde tedbirleri aksatmadan sürdürmenin önemli olduğunu düşünüyoruz, bu nedenle süreci aynı hassasiyetle devam ettiriyoruz.

Maske kullanımına devam ediliyor

Normalleşme ile birlikte pandemi hastanesi konumundan çıkmamızla mevcut tedavi hizmetlerini yeniden devreye aldık. Tüm alanlarda ağız ve burnu kapatacak şekilde cerrahi maske kullanımı mutlak bir şekilde uygulanıyor. Maskesi olmayan danışanlarımıza da anında temin ediliyor. Girişte mutlaka ateş ölçümü yapılıyor.

Fiziksel mesafe kurallarına uyuluyor

Bir diğer uygulamamız fiziksel mesafe kuralı oldu. Fiziksel mesafeye uygun uyarıcı işaretlemeler hastanemizdeki tüm alanlara yapıldı. Asansörlerimiz normalleşme sürecinde en fazla 4 kişilik olarak planlandı ve yine asansör içlerine de uyarıcı işaretlemeleri devreye aldık. Kafeterya ve yemekhanelerimizi aynı şekilde fiziksel mesafe kurallarına uygun olarak düzenledik, bu alanların dezenfektesi de düzenli olarak yapılıyor. Hastanemiz genelinde test ve kontrol amaçlı tüm ekipmanlar kullanım öncesi ve kullanım sonrası her zamanki hassasiyetle dezenfekte ediliyor.
Bir diğer önemli konu olan havalandırma sistemi, kullandığımız son teknoloji ile danışanlarımız için %100 taze, temiz ve güvenli hava ortamı oluşturduk.

Soru: Sosyal sorumluluk tarafında neler yapıyorsunuz?
Bilim ortağımız Üsküdar Üniversitesi ile birlikte Pandemi’nin ilk günlerinde Koronafobi mikro sitesini hazırladık. Sitemiz, toplumu doğru bilgilendirmek amacıyla koronavirüs ile ilgili merak edilen tüm sorulara cevap niteliğinde bir site oldu. Bu sitemiz aylık  ortalama 600 Bin görüntülenme alıyor.      
Üsküdar Üniversitesi Tıp Merkezleri ile birlikte her hafta Psikoloji Sohbetleri düzenliyoruz. Ücretsiz olarak herkesin katılabildiği bu buluşmalarda her hafta bir uzmanımız belirlenen konu çerçevesinde bilgilendirme yapıp merak edilen soruları cevaplandırıyor.

Covid-19 nedeniyle birebir yapamadığımız Psikoloji Sohbetleri buluşmalarını online çevrimiçi platforma taşıdık. Daha sık aralıklarla yapıyoruz. Özellikle evlerde geçirilen zaman ve pandeminin oluşturduğu farklı psikolojik problemler için bu uygulamamızı aksatmadan sürdürüyoruz. İçinde bulunduğumuz dönemde daha da önemli olduğunu düşünüyoruz. Psikoloji Sohbetleri’ni online olarak yapacağımızı 21 Nisan 2020’de duyurduk O tarihten itibaren 160 kişi, sohbetlerimize katıldı. Pandemi sürecinde sosyal izolasyon nedeniyle öncelikle kaygı, korku, aile içi çatışmalar gibi psikolojik sorunları ele aldık. Dileyen herkes bu buluşmalarımıza katılıp canlı yayında sorularını uzmanlarımıza iletebiliyor. 

Covid-19 Ücretsiz Psikolojik Destek Hattı

Sosyal sorumluluk vizyonumuz kapsamında pandemi sürecinde devreye aldığımız bir diğer uygulamamız da Covid-19 Ücretsiz Psikolojik Destek Hattı oldu. Pandemi kapsamında psikolojik desteğe ihtiyacı olanlar için devreye aldığımız ücretsiz destek hattı ile psikolojik olarak sıkıntı yaşayan bireylere destek olmaya devam ediyoruz. Bu hattı da 20 Nisan 2020 tarihinde hayata geçirdik. Ücretsiz Psikolojik Destek Hattı’na bugüne kadar 1658 kişi başvurdu.

Basın toplantıları ile farkındalık sağladık

Sadece bireysel değil, toplumsal sorumluluk anlaşımız ile farkındalık oluşturmak adına uzmanlarımızın görüşlerinin yer aldığı haberler, bilgilendirme basın toplantıları, makaleler ile Koronavirüsün neden olduğu Covid-19 ile ilgili farkındalık çalışmalarını da aralıksız devam ediyoruz. Salgının konuşulmaya başlandığı Ocak ayında bilim ortağımız Üsküdar Üniversitesi ile bir basın toplantısı düzenleyerek Koronavirüs Covid-19 ile ilgili doğrular ve yanlışlar hakkında bir bilgilendirme yaptık. Ardından virüs ile ilgili hem biyolojik hem de psikolojik etkilerinden kaynaklanacak sorunlar üzerine yoğun haber çalışmaları ile iletişimi aralıksız olarak sürdürdük.

Sosyal medya kanallarımızda uzmanlarımızın görüş ve önerilerinin, bilgilendirmelerinin yer aldığı yüzlerce video yayına aldık.

Aileler Üniversitede Projesi’ni hızlandırdık

Bir diğer çalışması olarak hızlıca devreye aldığımız Aileler Üniversitede Projesi lansmanı oldu. Bilim ortağımız Üsküdar Üniversitesi ile birlikte yürüttüğümüz Aileler Üniversitede Projemizin başlangıcını planlanan tarihten öne aldık. Pandemide özellikle evlerde izole bir şekilde bir arada geçirilen zamanın uzun olması, eşler, aileler ve gençler arasında yaşanan çatışmaları gün yüzüne çıkardı. Bu nedenle Aileler Üniversitede Projemizin çalışmalarını Prof. Dr. Nevzat Tarhan öncülüğünde hızlandırdık ve uygulamaya aldık.

Bu proje ile bilimsel çalışmalara dayalı, koruyucu, önleyici ve rehabilite edici faaliyetleri kapsayan “Bilinçli Birey, Sağlıklı Aile, Güçlü Toplum” modelinin oluşturulması hedefleniyor. Eğitimler yine çevrimiçi platformlar üzerinden 20 kişilik kapalı gruplarla yapılıyor. Dileyen herkes web sitesi üzerinden hazırladığımız formu doldurarak başvuruda bulunabiliyor.

Toplumsal sorumluluğumuzun bilinciyle çalışmalarımıza devam ediyoruz

NPİSTANBUL Beyin Hastanesi olarak uluslararası JCI akreditasyonuna sahibiz. Önceliğimiz her zaman insan sağlığı ve güvenliği olmuştur. Bununla birlikte her zaman toplumsal sorumluluğumuzun bilinci ile çalışmalarımızı yürütüyoruz. Pandemi sürecinin hızla sona ermesi ve Ülke olarak en az hasarla bu süreyi tamamlamayı diliyoruz. Bunun için kurum olarak üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye devam ediyoruz.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:03 Temmuz 2020Yayınlanma Tarihi:02 Temmuz 2020

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.