Otizmin pençesinden böyle kurtuldu

Sakarya'da yaşayan otizm hastası Doruk Davran, yüzme öğrendikten sonra katıldığı yarışmalarda kazandığı derecelerle örnek oluyor.

Sakarya'da yaşayan otizm hastası Doruk Davran, yüzme öğrendikten sonra katıldığı yarışmalarda kazandığı derecelerle örnek oluyor. otizmBeynin gelişimini engelleyen ve tedavisi mümkün olmayan otizm rahatsızlığı bulunan Davran, şifayı kulaç atmakta buldu. Yurtdışında da rahatsızlığına çare bulamayan Davran'ın spor yaşamı, Sportizm Otizm Gençlik ve Spor Kulübü'nde yüzmeyi öğrenmesiyle başladı.

Fizik yapısının güçlü olması nedeniyle bu spora yönlendirilen Davran, günde 12 kilometrelik mesafeyi yüzüyor ve uzun saatler antrenman yapıyor.

OTİZM HAKKINDA BİLİNMEYENLER

Rahatsızlığı nedeniyle konuşmakta zorlanan Davran, yüzme eğitimi sayesinde, son 3 yılda serbest stilde Türkiye Şampiyonu olmayı başardı. Bu derecelerin ardından Dünya Özel Sporcular Yüzme Şampiyonası'na katıldı. Zeka geriliği veya yavaş öğrenme sorunu yaşayan yüzücülere karşı yarışan Davran, kategorisindeki tek otistik hasta olarak dünya 4'üncüsü olmayı başardı. Diğer otizmli gençlere yüzme dersi veren Davran, 2015'te yapılacak dünya şampiyonasında şampiyon olarak Türkiye'ye bir ilki yaşatmayı hedefliyor. Sportizm Otizm Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı Bener Erkorur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Davran'ın spora başlamadan önce öfke nöbetleri geçirdiğini ve ailesine zarar verdiğini söyledi. Davran'ın ABD'de uzun yıllar tedavi gördüğünü ancak sağlığına kavuşamadığını vurgulayan Erkorur, yüzme sporunun Davran'ın yaşamında yeni bir sayfa açtığını anlattı. Erkorur, otizmli bireylerin davranış yapısı nedeniyle spor müsabakalarında yer alamadığını belirterek, "Doruk, bizim için çok özel bir sporcu, dünya genelinde otizmli çocuklar adına yüzme yarışlarına katılan tek sporcu ve daha sağlıklı rakiplerini geride bırakıyor. En büyük özelliği de bu. Otizmli davranış problemlerinin üstesinden gelerek yarışlara katılıyor. Disiplinli bir şekilde çalışarak dünya şampiyonu olmaya çalışıyor" dedi. Davran'ın, otizmli olarak çok daha sağlıklı bireylerle yarıştığını vurgulayan Erkorur, buna rağmen zoru başardıklarını dile getirdi.

"OTİZMİN BİR ENGEL OLMADIĞINI HERKESE GÖSTERECEK" "Doruk, otizmli bir sporcu olmasına rağmen, dünya 4'üncüsü olmayı başardı" diyen Erkorur, "Artık Doruk'un hedefleri çok büyük, dünya ve olimpiyat şampiyonu olmak istiyor ve bunu başarmak için çok çalıyor. Birçok insan, bunu hayal olarak görür ama bu hayali Doruk gerçekleştirdi. Otizmli bireylerin, düzgün eğitim verildiğinde ne kadar başarılı olunacağını herkese gösteriyoruz" ifadesini kullandı.

Erkorur, otizmli bireylerin spor eğitimiyle hayata tutunabileceğini vurgulayarak, şunları söyledi: "Doruk, yüzme sporu sayesinde artık hayatın içinde ve bir hedefi olan insan. Otizmli bireylerin yaşama katılması adına spor eğitimi veriyoruz. Doruk da bu eğitimin ardından beklediğimizden daha büyük başarılara imza attı. İnşallah çok daha iyi çalışıp dünya ve olimpiyat şampiyonu olacağız. A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:13 Kasım 2013Yayınlanma Tarihi:14 Kasım 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.