Otizme karşı sporla mücadele ediyorlar

Otizmli 25 çocuğa bir hafta boyunca eğitmenleri eşliğinde yüzme, kano, voleybol gibi sporlar yaptırılarak rehabilitasyon programı uygulandı.

Otizmli 25 çocuğa bir hafta boyunca eğitmenleri eşliğinde yüzme, kano, voleybol gibi sporlar yaptırılarak rehabilitasyon programı uygulandı.

Anka Özel Eğitim Merkezi bünyesinde eğitim gören otizmli 25 çocuk, 25 eğitmen ve çocukların ailelerinden oluşan 80 kişilik grup, Bitez beldesindeki bir  butik otelde bir hafta kamp yaptı. Kamp boyunca eğitmenleri eşliğinde yüzme, kano ve voleybol gibi sporlar yaptırılarak rehabilitasyon programı uygulanan çocuklara aileleri de destek  oldu. Merkezin yöneticisi İsmail Avşar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 yıldır otizmli çocuklara spor yaptırdıklarını ve yaşam liderliği eğitimi  verdiklerini söyledi. Öğrenciler için her yıl yaz kampı düzenlediklerini, bu yıl da Bodrum'da kamp yapmaya karar verdiklerini anlatan Avşar, kampın başarılı şekilde  tamamlandığını kaydetti.

OTİZM HAKKINDA BİLGİ ALIN

Kampta yaptıkları çeşitli spor etkinliklerinin yanı sıra tekne turuna da  çıktıklarını belirten Avşar, “Sevgi ve sporun çocukların eğitiminde çok ciddi  öneme sahip olduğunu düşünüyorum. Her şeyden önce bizim çocuklar toplumdan  dışlanıyor. Dolayısıyla çocukları önce kabul etmeliyiz. Bunu, onlara sevgiyle  gösterebiliriz” dedi. Otizmli çocukların sadece masa başı eğitimi aldıkları için oyun  oynamayan, çevresini keşfedememiş, özgüveni gelişmemiş olduklarını ifade eden  Avşar, “Spor, çocuğun hareket ve oyun oynama ihtiyacını karşılayan, özgüvenini  geliştiren, vücudunu ve dünyayı iyi anlamasını sağlayan bir aktivite. Biz de  sporu çocuklar için yaşam tarzı haline getirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

EN BÜYÜK SORUNLARI TOPLUMDAN DIŞLANMAK

Kampa katılan 7 yaşındaki otizmli Altuğ Şentürk'ün annesi Özgül Şentürk  ise en büyük sorunlarının otizmli çocukların toplumdan dışlanması olduğunu  söyledi. Okullarda diğer çocukların ailelerinin otizmli çocuklara “deli”  muamelesi yaptığını ileri süren Şentürk, “Çocuklarımızın kendi çocuklarının  yanında olmasını istemiyorlar. Öğretmenler de çocuklarımıza yeteri kadar sahip  çıkamıyor. Çocuklarımız okullarda, parklarda farklı hareketler yaptıkları zaman,  diğer çocukların yanlarından uzaklaştırılıyorlar. Bunun bir nedeni de otizmin çok  fazla bilinmemesi. Bu yaşananlar otizmli çocukların aileleri için çok üzücü  oluyor” dedi. Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu tarafından mayıs ayında  düzenlenen şampiyonada yüzmede “kurbağalama” stilinde Türkiye şampiyonu olan  otizmli Nihat Cevheri, ileride daha iyi bir yüzücü olmak istediğini söyledi. Kampa katılan çocuklardan Yiğit Çakır ise Bodrum'daki kampın çok güzel  geçtiğini, amacının bir voleybol takımında yer almak veya tenis oynamak olduğunu  kaydetti. A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:16 Haziran 2012Yayınlanma Tarihi:17 Haziran 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.