Deprem korkusu

Deprem korkusu herkesi sardı. Duygularınızı bastırmayın, deprem panik atağı tetikleyebilir.

Doç. Dr. Barış Önen Ünsalver depremi psikolojik yönüyle değerlendirdi. NPİSTANBUL Beyin Hastanesi'nden Doç. Dr. Barış Önen Ünsalver, depremle birlikte insanlarda korku, güvensizlik ve çaresizlik yaşandığını söyledi. Genel olarak bölge halkının duygusal tepkiler verdiğini kaydeden Ünsalver psikolojik yansıma olarak şunları kaydetti.

AKUT STRES BOZUKLUĞU ORTAYA ÇIKABİLİR

“ Şöyle düşünelim 5 dk. öncesine kadar her şey normalken bir anda her şey alt üst oluyor. İnsanlar canlarından çok sevdiklerini kaybediyorlar. Maddi kayıptan öte manevi kayıp yaşıyor bu kişiler. Belki uzuvlarını kaybediyorlar. Ve devamlı yakınlarından gelecek bir haber beklentisine girerler. 10 gün sonra bu duygu durumu sönecektir. Ve ikinci evre başlayacaktır. Mağdur kişiler kayıplarıyla daha fazla yüz yüze kalacaktır. 1 ay sonrada akut stres bozukluğu tablosu ortaya çıkabilecektir. Gerçeği mağdur kişiler yanlış değerlendirebilir. Fiziksel olarak mekanı algılama bozuklukları yaşayabilir. Uykuda azalmalar olabilir, kâbuslar görülebilir. Bu safhadan sonra psikolojik desteğin önemi devreye giriyor. Marmara depreminde 1 ay sonraki akut döneminde mağdurların büyük kısmı destek aldılar. Bunun için de ilerleyen süreçte Psikiyatrik rahatsızlık gelişmedi depremzedelerde. Eğer Psikolojik müdahale yapılmazsa bu kişilere travma sonrası stres bozukluğu tablosu ortaya çıkacaktır. Bu da ilerleyen dönemde olumsuzluklara neden olacaktır.

DUYGULARINIZI BASTIRMAYIN

Mutlaka destek gerekir. Eğer çevrede duygusal tepkisiz kişiler varsa onları durumu daha da ciddi. Kişiler duyguları bastırmaya kalkmamalı bu duyguları söndürecektir. İçe atmamak gerekir. Aksi durumda ileride ciddi rahatsızlıkları getirecektir. Görmezden gelerek bu duygularla başa çıkmaya kalkışmamalı bireyler. Bu tedavi değil duyguları dondurmaktır.

DEPREM PANİK ATAĞI TETİKLEYEBİLİR

Bu haberler üzerine panik bozukluk hastası kişiler atak geçiriyor olabilir. İnsanların sorunu görmesi gerekir. Medyaya da bu konuda önemli görevler düşüyor. Bu haberleri vermek lazım ama felaket görüntülerle verilince olumsuz etki daha da artıyor. Bazı detaylara çok girilmemeli.

YARDIM ACIYI HAFİFLETİR

Sorunlar biraz da başkaları tarafından paylaşılınca azalıyor. Mağdurların birbirine yardım etmeleri çok önemli. Duygu paylaşımında bulunmaları yine önemli. Devlet büyüklerinin bölgeye gitmeleri mağdurlar üzerinde psikolojik destek olacaktır. Ancak bu sürekli olmalı.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:01 Kasım 2011Yayınlanma Tarihi:02 Kasım 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.