Oryantiring gençlere öz güven sağlıyor

Oryantiring Federasyon Başkanı Tekin Çolakoğlu, "Karar verme yetisini geliştiren oryantiring, çocuk ve gençlerimizde öz güven oluşumuna da müthiş katkı sağlıyor" dedi.

Oryantiring Federasyon Başkanı Tekin Çolakoğlu, "Karar verme yetisini geliştiren oryantiring, çocuk ve gençlerimizde öz güven oluşumuna da müthiş katkı sağlıyor" dedi. Çolakoğlu, doğal ortamda yapılabilen oryantiringin, "koşarken satranç oynamak" diye de ifade edilebileceğini söyledi.

Oryantiringin üç boyutlu düşünebilme yeteneğini de geliştirdiğinden bahseden Çolakoğlu, şu ifadeleri kullandı: "Sporcular sadece ayak izlerini bırakarak doğayla uyumunu gözler önüne seriyor. Düşünce merkezini en kısa sürede harekete geçirerek istenen yeri bulmakta aklın öne çıkarılması, kısa sürede düşünüp doğru kararın verilmesini sağlıyor. Bu çabuk hareketi akılla buluşturmak ve karoryantingar vermek. Karar verme yetisini geliştiren oryantiring, çocuk ve gençlerimizde öz güven oluşumuna da müthiş katkı sağlıyor. Oryantiringin en güzel tarafı yaş sınırı olmaması, her yaş gurubundan insanlar yarışlarımıza katılabiliyor." Bu alanda geniş kapsamlı çalışmaların yapıldığına dikkati çeken Çolakoğlu, "Türkiye de oryantiring camiasına liderlik ederek paydaşlarla işbirliğini geliştirmek, bununla beraber kurumsal, yenilikçi ve bilimsel bir yaklaşımla Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılında, 2023'te oryantiring sporunu ülkemizde en üst seviyeye ulaştırmak için çalışıyoruz. Amacımız Türk oryantiringinin uluslararası alanda başarı düzeyini artırarak, güçlü ülkeler arasında yer almasını sağlamak" şeklinde konuştu.

"ORYANTİRİNGDE CİDDİ KAYBOLMA OLAYI YAŞANMADI" Çolakoğlu, gereken eğitimleri almış sporcularda kaybolma riskinin olmadığını savunarak, şu ifadelere yer verdi:

"Kayak öğrenirken mutlaka düşersiniz ama tekrar kalkarsınız. Sporcular yarışma esnasında haritada bulundukları konumu tam olarak belirleyemedikleri için kısa süreli bir şaşkınlık geçirebilirler. Bu şaşkınlık süreci kimine göre kaybolma olarak da adlandırılır. Ancak bu kaybolma uzun süreli bir kaybolma değildir. Sadece bulunduğu konumu belirlemedir. Kaybolan her sporcu aslında haritadaki yerini kaybetmiştir ve yapması gereken en önemli şey bildiği en yakın noktaya geri gitmektir. Bu işlem çok kısa sürmesine rağmen sporcular bazen yarışmanın heyecanından bildikleri en yakın noktaya gitmek yerine nerede olduklarını bulmak için çaba sarf ederler ve hiç farkında olmadan çok fazla zaman kaybederler. Ama en sonunda çaresizlikten bildikleri en yakın bir noktaya gelerek problemi çözerler. Şu ana kadar ciddi bir kaybolma olayı ise hiç yaşanmamıştır."

"TÜRK TURİZMİNE DE ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLAYACAĞI DEĞERLENDİRİLMEKTEDİR"

Oryantiringin Türkiye'de yeni tanınan bir spor olmasına rağmen, ülkenin coğrafi yapısına ve insanımızın karakterine çok uygun bir spor dalı olduğunu anlatan Çolakoğlu, şunları aktardı: "Bu sporun özellikle kuzey Avrupa ve İskandinav ülkelerinin milli sporu olmasına rağmen bu ülkelerin coğrafi şartları gereği yaklaşık 6 ay gibi kış koşullarına sahip olmaları nedeniyle sadece kısıtlı zamanlarda yapılabilmektedir. Türkiye'de kış aylarında Akdeniz Bölgesinden başlayarak yazın Karadeniz yaylarına doğru gittiğimizde her mevsim yapma imkanına sahibiz bu sporu. Ayrıca ülkemiz topraklarının çok geniş olması, her geçen gün yeni yerlerde parkurlar düzenleme imkanı oluşmakta. Böylece bu sporu yapan insanlar için her geçen gün yeni yerlerle tanışma ve yarışma heyecanı yaratmaktadır. Bu yönüyle oryantiring sporunun Türkiye'de gelişmesi ile Türk turizmine de önemli katkılar sağlayacağı değerlendirilmektedir." Yönetim kurulu, teknik ve idari ekip, kulüp idarecileri, antrenörler, sporcular ile hakemlerin oryantiringin çimentosu olduğuna işaret eden Çolakoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Hepsi birbirinden değerli. Oryantiringe emek veren maddi ve manevi desteklerini esirgemeyen bu insanlar bizim gönül dostlarımızdır. Bundan dolayı oryantiring ailesini barış, kardeşlik, dostluk, sevgi ve hoşgörü etrafında bir bütün olmaya davet ediyorum. Gelin bir olalım, diri olalım, iri olalım ki hep birlikte oryantiring sporunu dünyadaki layık olduğu yere, en zirveye taşıyalım." A.A          

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:29 Mayıs 2015Yayınlanma Tarihi:02 Haziran 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.