Ölüm korkusunun fotoğrafı

Ölümle burun buruna kalanların beyin MR'ı çekildi.

Ölüm korkusu insanların hemen hepsinde var olan bir korkudur.

Bilim adamları ise bir araya gelerek bu yoğun korku anında beynin nasıl bir hal aldığını ortaya koydu. Keşfe yol açan olay ise Atlantik okyanusu üstünde yakıtı biten ve havada kalan uçağın yolcularının beyin MR'ının çekilmesiyle ortaya çıktı. Sağlık Servisi24 Haziran 2015 Araştırmaya göre tek bir travmatik olay bile yıllar sonra etkisini gösteriyor ve algıyı çarpıtıyor. 2001 yılında okyanusun ortasındaki bir adaya zorlu iniş gerçekleştiren uçağın yolcuları 3 yıl sonra bir teste tabi tutuldu ve olaydan sonra ne kadar anımsadıkları soruldu. Ayrıca 11 Eylül saldırıları ve yaşadıkları daha hafif bir olayın detayları soruldu.

Yolcuların, travma sonrası stres bozukluğu yaşamasa bile olayı çok net hatırladıkları görüldü. Olaydan 10 yıl sonra ise 8 yolcuya uçakta yaşananların video görüntüleri animasyonla izletilirken beyin MR'ları çekildi. Beynin amigdala, hipokampüs ve ön orta bölümü incelendi. İnceleme sonunda bu olayın yolcuları çok derinden etkilediği ve daha sonra yaşadıkları olayları da daha farklı algıladıkları ortaya çıktı. Yolcuların, olumsuz olaylara karşı da daha hassas oldukları görüldü.

BBC TÜRKÇE

 

 

 

 


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:24 Haziran 2015Yayınlanma Tarihi:26 Haziran 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.