Öğle uykusunun önemi

Öğle saatleri uykuya en meyilli olduğu saat dilimidir. Bu saat aralıkları uykunun en kaliteli olduğu zamandır. Kaliteli uyku, insan vücuduna uzun süre uyumaktan çok daha fayda sağlar.

ÇOCUKLAR İÇİN DE ÇOK ÖNEMLİ

Çocuklar sabah uyandıktan 4-5 saat sonra tekrar yorulurlar. Örneğin çocuğunuz sabah 6’da uyanıyorsa saat 10 gibi tekrar uykusu gelmesi olağandır ve erken bir öğle uykusuna yatabilir. Öğleden sonra 3 sularında ikinci bir öğle uykusu gerekebilir. Böylece çocuğun gece uykusu da zarar görmemiş olur.

2 yaşına geldiğinden bu öğle uykularının sayısını ikiden bire düşürmeniz gerekir. Bu süreç biraz zorlu geçebilir. Çocuğunuzun gün içinde iki kez uyuması fazla, bir kez uyuması da az gelebilir.

GENETİK FAKTÖRLER DE ETKİLİYOR

Genetik faktörlerin uyku üzerinde büyük etkisi bulunur. Kimi insan 13-14 saat uyusa da uykusunu alamaz, kimi ise 4- 5 saatlik bir uykuyla günü zinde geçirebilir. Aynı şekilde uykuya dalma ve uyanma saatleri de genetik faktörlerden etkilenir. Bazıları geç saatte yatıp geç kalkmayı, bazıları da erken yatıp erken kalkmayı sever.

HERKESİN ÖĞLE UYKUSUNA YATMASI ÖNERİLİYOR

İmkanı olan herkesin öğle uykusuna yatması önerilir. Ancak özellikle çocukların öğle saatlerinde mutlaka uyumaları gerekir. Çocukluk çağında öğle saatlerinde alınan kaliteli uyku, beyin ve vücut gelişimi için büyük önem taşır. Burnu tıkalı olan çocuklar uykularını tam olarak alamadıkları için, vücutları tam gelişemeyebilir.

GECE UYUMAKTA ZORLANAN İNSANLAR ÖĞLEN UYUMASIN

Çocuklar yaklaşık 1-2 saat öğle uykusuna ihtiyaç duyar. Erişkinler içinse 15-20 dakika yeter. Ancak bazı insanlar geceleri dahi uyuyamaz. Bu tip insanlara öğle uykusu kesinlikle tavsiye edilmez. Çünkü gündüz saatlerinde kısa bir süre dahi uyusalar, gece uyumaları çok daha zorlaşır.

HÜRRİYET


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:27 Aralık 2015Yayınlanma Tarihi:23 Aralık 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.