Öfkeli insanla ilişki nasıl olmalı

Öfke kontrol altına alınabilir mi? Öfkeli insan ilişki nasıl olmalı?Prof. Dr. Nevzat Tarhan anlatıyor…

Uzmanlar öfkeyi kısa süreli delilik şeklinde tanımlarken günümüzde birçok insan bu konudan şikayetçi. Öfke halini yaşayan kadar bu kişilerle yaşamak zorunda olanlar da durumdan muzdarip. Peki akıl kontrolünün belli bir müddet yok olması hali olan öfke durumda nasıl davranılmalı, bu insanlarla iletişim nasıl olmalı? Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan Timaş yayınlarından çıkan “Duyguların Dili” kitabında öfkeyi ve öfkeli insanla ilişkinin püf noktalarını kapsamlı bir şekilde ele alıyor.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, öfkeli insanla ilişkinin inceliklerini şu şekilde ifade ediyor. “Sinirli bir kimseyle beraberseniz, kusurlu taraflarınızı ona anlatabilirsiniz. Bu insan için zor iştir. Ancak sevdiğini incitmekten korkan insan alçakgönüllü olduğunda karşısındakinin üstün görünme çabasını azaltacağından öfkesini dindirebilir. Böylece yakın ilişkide olduğumuz bu insanla aramızdaki pek çok kişilik çatışmasının önüne geçmiş oluruz. İnsanın özsaygısını yitirmeden kusurunu açıkça anlatabilmesi büyük bir olgunluk örneğidir. Öfkeli insanla geçinebilmenin bir diğer inceliği, abartı ve yalan olmadan, onun değer verdiği özelliklerini ifade etmektir. Beğenilmek, reddedilmeyi azalttığı için karşı tarafın öfkesini dindirebilir. Hâlbuki devamlı tenkit edilen kimse, reddedildiği duygusunu yaşar ve ortaya çıkan gerilim öfke doğurur. Bunun sebebi, yüce vasıflarının farkında olunmadığı düşüncesidir. Fakat değerinin bilindiğini hissetmek, insanın küskünlüğünü ve öfkesini azaltır. Hiddetli bir insanla yaşamanın püf noktası, öfkesinin üstüne gidip, onunla savaşmak yerine, kızgınlığının arka planındaki duyguları bulmaktır. Hatta karşımızdaki kolay rencide olan ve çabuk incinin bir insansa, onda pişmanlık duygusu uyandırmak için yaptığınız hataya bahane bulmadan ondan özür dilemeyi başarmak gerekir. Özür dileyen insan karşısındakine, ‘beni incittiğinin farkına varıyor’ dedirtebilirse, hem incinme duygusunu hem de ona karşı hissettiği öfkeden pişman olmasını sağlayabilir.”

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:23 Ocak 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.