Ödül ve cezada aşırıya kaçmayın

Karneler alındı. Uzmanlar velileri uyarıyor. Çocuğa ödül ve cezada aşırıya kaçmayın.

Karneler alındı. Uzmanlar velileri uyarıyor. Çocuğa ödül ve cezada aşırıya kaçmayın.

Acaba çocuklarının karnesi nasıl gelecek? İyi gelen karne karşısında nasıl bir tutum sergilemeli? Karne kötü gelirse ne yapmalı? İşte bu soruların yanıtları. Notlar ve sınavlar her zaman gerçeği yansıtmasa da hayatı yönlendiren değerlendirmeler arasında yer alıyor. Karne dönemleri her ailede büyük bir heyecan yaratıyor.  Karnenin nasıl olacağı önceden bilinse de yine de bu heyecanın yaşanması kaçınılmaz oluyor. Bu dönemde çocuklarla kurulacak iletişim ise çok önemli. Kötü karnede abartılı tepki vermemek gerektiği gibi iyi karnede de daha kontrollü davranılması gerekiyor.  Çünkü her ikisi de çocuğun başarısı üzerinde büyük rol oynuyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Arzu Önal, karne gününün çocuk psikolojisinde çok önemli bir yeri olduğunu belirtiyor. Bu dönemde karnedeki notları iyi ya da kötü olan çocukların ailelerine özel önerilerde bulunuyor.

ÇOCUK VE OKUL DÖNEMİ İÇİN HER ŞEYİ ÖĞRENİN

KÖTÜ KARNEDE İYİ DETAYLAR BULMAYA ÇALIŞIN

Çocuğunuz eve kötü karne ile geldiyse içinizden ilk olarak ona bağırmak ya da onu cezalandırmak gelebilir. Fakat unutmayın ki bu dünyanın sonu demek değil. Ustaca davranarak bu durumun üstesinden gelebilirsiniz. İşte kötü karneyi olumluya çevirmenin yolları:

ÇOCUĞUNUZLA DOĞRU İLETİŞİM KURUN

1- Bir adım geri çekilerek olaylara üçüncü bir göz gibi bakabilmeyi deneyin ve durumu başka açılardan değerlendirmeye çalışın. 2- Öncelikle karneyi çocuğunuzla birlikte gözden geçirin. 3- Hangi derslerin sınav ağırlıklı olduğunu sorun. Bazı derslerde sınav notları bazılarında ise ödev ve proje ödevleri daha ağrılıklı olarak değerlendirmeye giriyor. Strateji hatası yapıp yapmadığını öğrenin. 4- Sevdiği dersleri sorun. Bu derslerden başarılı olup olmadığını kontrol edin. 5- Olumlu davranışları ve notları sözel olarak ödüllendirin. İyi bakılırsa karnenin bir yerlerinde olumlu birşeyler mutlaka bulunabiliyor. Devamsızlık gününün az olmasını bile olumlu olarak değerlendirebilirsiniz. 6- Karnenin olumlu yanlarını gördükten sonra olumsuzlukları öfkenizi kontrol altında tutmaya gayret ederek birlikte inceleyin. 7- Eğitim dönemi sırasında ondan beklentilerinizi söyleyin.  Zaman zaman çocuklar fazla beklenti içinde olduğunuzu düşünebiliyor ve bu durum derslerinden tamamen uzaklaşmasına neden olabiliyor. Beklentilerinizi onunla paylaşmamanız ise onunla ilgilenmediğiniz ya da ders başarısının önemsiz olduğunu düşündüğünüz anlamına gelebiliyor. Sizin önem vermediğiniz birşeye o da önem vermeyecektir.

İYİ KARNEDE ABARTILI TEPKİLERDEN KAÇININ

Başarılı çocuk, bütün bir yıl boyunca verdiği emeğin karşılığını alabilecek olmanın heyecanını yaşıyor. Ancak yine de karnedeki takdir yeterli olmayabiliyor. Bu durumda ebeynlerinden de hak ettiği takdiri görmek istiyorlar. İyi gelen karne karşısında anne babaların aşağıdaki noktalara özellikle dikkat etmeleri gerekiyor: 1- Çocuğunuzun başarı öyküsünü özetleyin. Dönem dönem yaşadığı hayal kırıklıklarını nasıl aştığını hatırlatın. 2- Notlarından çok, bu yıl neler öğrendiğini geçen yıllara göre bilgi ve deneyim düzeyinde nasıl bir yol katettiğini ve bunun gelecek yıllara olan yansımasından bahsedin. 3-  “Zaten bu senin görevin” gibi sert cümleler yerine, “Bir öğrenci olarak üzerine düşen görevleri çok güzel bir şekilde yerine getirdin, tebrik ediyorum, bu bizi de çok mutlu ediyor” demek daha pozitif bir yaklaşım olabiliyor. 4- Aşırı abartılı tepkilerden de kaçının. “Zaten sen dünyanın en zeki, en akıllı, en başarılı çocuğusun, başka türlü bir karne beklenemezdi.” gibi realiteden uzak, abartılı ve beklenti düzeyi çok yüksek söylemlerden kaçının.

ÇOCUĞUNUZU DİNLEYİN

Karne döneminde öfkeyi kontrol edememek ve çocuğu dinlemeyi reddetmek en sık yapılan hatalar arasında yer alıyor. Çocuklar başarısız olmasının birçok nedene bağlayabiliyor. Hatta sizi bile suçlayabiliyor. Çocuğunuzla ilgili ne konu olursa olsun öncelikle mutlaka dinleyin! sorunun nedenini mutlaka o da biliyordur. konuşursanız farkındalığının artmasına yardımcı olursunuz. durum değerlendirmesi yapmak, mevcut sorunları belirlemenizi ve sonraki yıllar için planlama yapabilmenizi sağlıyor.  A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:09 Haziran 2012Yayınlanma Tarihi:10 Haziran 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.