Neden bazı insanlar cinsellikten kaçar?

En temel fizyolojik ihtiyaçlarımızdan birisi: Seks. Seksin, sağlık ve mutluluğa dair pek çok açıdan güçlü bir etkilerde bulunduğu biliniyor.

Fakat, milyonlarca insan, yetişkinlik dönemlerinin en azından bir kısmını cinsel ilişkide bulunmaksızın geçiriyor. Bu cinsel kaçınma hali, hem cinsel ilişkiden kaçınan hem de reddedilen partner için duygusal anlamda gerilimlere, utanç ve düşük benlik saygısına neden olabilir.

Her ne kadar toplumumuz, bütün dikkatini “seks” üzerine yoğunlaştırmış olsa da, bu noktadaki neticeleri hakkında pek bilgi sahibi değiliz.

Michigan University’den seks ve cinsel etkileşimin insan davranışını nasıl etkilediği üzerine çalışmalar yürüten araştırmacılar, cinsel birleşmeden kaçınma halinin, kişinin genel sağlık ve mutluluğu üzerinde çeşitli açılardan etki sahibi olduğu sonucuna ulaştılar. Araştırmada ayrıca, insanların, pek çok farklı gerekçe ile cinsel birliktelikten kaçındığı bulgusuna ulaşıldı. Bu gerekçelerden bazılarını kolaylıkla ele almak mümkündür.

SEKS: NE KADAR FAZLA O KADAR İYİ Mİ?

Daha fazla seks yapan insanlar, öz güvenlerinin, yaşam doyum düzeylerinin ve yaşam kalitelerinin daha yüksek olduğunu belirtiyor. Buna karşın, cinsel birliktelikteki düşük frekans ve seksten kaçınma hali ise, psikolojik açıdan stres, endişe, depresyon ve ilişkide problemler ile ilişkilendiriliyor.

Alfred Kinsey tarafından yapılan bir çalışmada, yetişkinlerin yaklaşık %19’unun seks yapmadığı bulgusuna ulaşıldı. Bu oran, cinsiyete ve medeni hal durumuna göre değişiyor.

Alanda yapılan diğer araştırmalar, kadınların, erkeklere kıyasla seksten daha fazla kaçındıklarını ortaya koyuyor. Araştırmalara göre, kadınların neredeyse %40’ı hayatlarının bir kısmında seksten kaçınıyor. Birleşme sırasındaki acı, düşük libido durumları büyük problemler oluşturuyor.

Öte yandan cinsiyete bağlı farklılıklar genç yaşlarda başlıyor. Genç erkeklere kıyasla genç kadınlar, seksten daha fazla çekiniyor. Burada, kadının geleneksel toplumlardaki konumunun da bu kaçınmanın bir nedeni olabileceğini söylemek mümkün. Bazı kadınların, çocukluk döneminde yaşanmış cinsel istismardan kaynaklı da seksten kaçınmaları muhtemel. Bunun yanı sıra, hamile kadınların düşük yapma ya da fetusa bir zarar geleceği korkusu da olası etkenlerden olabilir. İlgisizlik, yorgunluk ve menstrüel döngü de, kadınlar için seksin reddedilmesinin sebeplerinden olabilir.

Erkeklerde ise seksten kaçınmaya neden olan en yaygın gerekçeler; ereksiyon bozukluğu, kronik medikal durumlar ve fırsat bulunamamasıdır.

BİLİM FİLİ


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:07 Nisan 2018Yayınlanma Tarihi:24 Temmuz 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.