Mutluymuşum gibi görünmekten sıkıldım

"Mutlu gibi görünmekten sıkıldım. İnsanlara hep gerçeklerden bahsedip duruyorum ama gerçekleştirmeye geldiğimde hiç bir şey yapamıyorum"

Üsküdar Üniversitesi NPSUAM Feneryolu Polikliniği'nden Prof. Dr. Orhan Doğan, ruh sağlığınızla ilgili sorularınızı cevaplandırıyor…

DEPRESYONLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...

TAKINTILARLA İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN...

KİŞİLİK BOZUKLUKLARI İLE İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN...

ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞI İLE İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...

CİNSEL SAĞLIKLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN..

SORU Mutlu gibi görünmekten sıkıldım. İnsanlara hep gerçeklerden bahsedip duruyorum ama gerçekleştirmeye geldiğimde hiç bir şey yapamıyorum. Olmayan şeylerin daha doğrusu olmasını istediğim şeylerin kendime yalan söyleyerek varmışlar gibi davranıyorum. Bir şeyi istiyorum olduktan sonrada vazgeçiyorum. CEVAP Ruh sağlığının önemli ögeleri arasında kişinin kendisiyle barışık olması; ya olduğu gibi görünmesi, ya da olduğu gibi görünmesi de vardır. Sizin durumunuzun bunlara uymadığı anlaşılıyor. Gerçek olmasa da, mutlu gibi görünmek "geçici olması koşuluyla" insanı rahatlatabilir. Bunun çok uzun sürmesi ise, insanı gerçeklerden uzaklaştırır. Sanki hem gerçeklerden söz ediyor, hem de gerçeklerden uzak yaşıyorsunuz gibi bir durumunuz var. Aradaki dengeyi sağlamak için kendinizi tanımayı artırmanız, bunun için de güçlü ve güçsüz yönlerinizi bilmeniz gerekir. İsterseniz, bu konuda bir psikiyatrist veya psikologdan yardım alabilirsiniz. SORU Korkularım başladı araba fobisi ölüm korkusu gibi ne yapmam gerekir. CEVAP Fobiler genellikle tetikleyici veya ortaya çıkarıcı bir etkenin ardından başlar. Korku nedeniyle o durumdan kaçtıkça ve süre uzadıkça, fobi pekişir ve gücünü artırır. Bu nedenle zaman geçirmeden tedavisine başlanmalıdır. Fobiler özellikle bilişsel-davranışçı tekniklerden yarar görmektedir. Ortaya çıkarıcı etken travmatik bir olaysa, başka psikoterapi teknikleri de yararlı olabilir. Bunun için bir psikiyatriste başvurmanız uygun olur. SORU Küçük yaşta korkutulma sonucunda kekemelik başlangıcı oldu. İlkokul çağlarımda toplumun baskısını önemsememiştim. Ortaokul ve lise çağımda artık çok az konuşmaya utangaç olmaya veya kendine güvensiz bir insan haline geldim. Şu an üniversite öğrenimdeyim ve bu eksikliklerimi yenmeye çalışıyorum. Mesela küçükken yapmaya korktuğum şeyleri yapmaya karar verdim, derslerde kendi görüşümü söylemeye gayret ediyorum. Ama ne yapsam da yenemediğim bazı durumlar var. CEVAP Kekemelik, sizde de olduğu gibi, çoğu zaman bir olayın ardından gelişmektedir. Bir bölümü kendiliğinden geçerken, bir bölümü erişkin yaşama kadar sürüp kalıcı olabilmektedir. Toplum baskısı ve buna bağlı olarak kişide oluşan çekingenlik, utangaçlık, güvensizlik gibi olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir. Durumunuzla ilgili en olumlu yön, kekemeliğinizi ve sonuçlarını yenmeye çalışmanızdır. Tek başına üstesinden gelmeniz güç olduğu/olacağı için, bir psikiyatristten yardım almanız yararlı olacaktır.

SORU SORMAK İÇİN TIKLAYIN...

MUTLU GİBİ GÖRÜLMEKTEN SIKILDIM

HAYATIMDA HİÇ SOĞAN YEMEDİM

EŞİM HER ŞEYDEN BENİ SORUMLU TUTUYOR

HER ŞEYİMİ KAYBEDECEK KORKUSU YAŞIYORUM

EŞİM SÜREKLİ KÜFÜR EDİYOR

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...3. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN..2. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...1. BÖLÜM

 

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:21 Haziran 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.