Mutlu anne olmanın sırları

Çocuklar güven veren mutlu anneye mi yoksa mükemmel anneye mi ihtiyaç duyarlar. İşte mutlu anne olmanın sırları.

Çocuklar güven veren mutlu anneye mi yoksa mükemmel anneye mi ihtiyaç duyarlar. İşte mutlu anne olmanın sırları.

mutluanneHisar İntercontinantal Hospital’dan Psikiyatrist Uzm. Dr. E. Onur Özalmete, çocuğun mutlu anneye ihtiyaç duyduğunu söylüyor. Psikiyatrist Uzm. Dr. E. Onur Özalmete, mutlu olmanın sırrını ise “Çocuğu aynalamak ve sınırların net olması” olması olarak tarif ediyor.

ÇOCUĞUNUZLA DOĞRU İLETİŞİM KURMANIN YOLLARI

Mutlu anne olabilmek tüm annelerin hayali. Çünkü mutlu anne mutlu çocukların yetişmesinde en önemli faktörlerin başında geliyor. Annelerin “Mükemmel anne ile mutlu anne” farkını ayırt etmesi gerektiğini söyledi. Annenin, bebeğine yansıtacağı bazı faktörlerin bebeğin mutluluğunu gölgeleyeceğini belirten Psikiyatrist Uzm. Dr. E. Onur Özalmete, bu faktörleri şöyle sıraladı: “Depresyonda olmak, kaygılı olmak, bütün yaşamını bebeğine adamak, yetersizlik hissi yaşamak, bebeğine karşı suçluluk duygusu yaşamak, çözümü dışarıda aramak.”

GÜVEN VERİN

Yeterince iyi anne olmanın sırlarını açıklayan Psikiyatrist Uzm. Dr. E. Onur Özalmete, bunun için iki temel kural olduğunu anlattı. Bu temel kurallardan birinin “Çocuğu aynalamak” olduğunu belirten Psikiyatrist Uzm. Dr. E. Onur Özalmete, “Yeterince iyi anne olmak çocuğun duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarını doğru anlayıp, güven verici, sakinleştirici bir tavırla ihtiyaçlarına en uygun yanıtı vermektir. Bir başka deyişle, bebekten gelen kaygılı uyaranın anne tarafından alınıp işlenmesi; bebeğe sakinleştirici bir uyaran olarak geri yansıtılmasıdır” diye konuştu. “Eğitimi okullara bırakın. Eğitmeye çalışmak yerine kaliteli zaman geçirin. Oyun oynayın. Oyunda önemli olan oyunun eğitici olması değil tatmin edici ilişki kurmayı sağlamasıdır. Siz de tatmin olmalısınız. Keyif almadığınız oyunu oynamayın. Kendi yaşanmamışlıklarınızı, ideallerinizi çocuğunuz üzerinden gerçekleştirmeye çalışmayın (Örn: “Ben okuyamadım o okusun”). Kendinize yatırım yapın, çocuklar oradan öğrenir (Örn: “Hiç kitap okumuyor” Peki, siz okuyor musunuz?). HİSAR HOSPITAL

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:23 Temmuz 2014Yayınlanma Tarihi:27 Temmuz 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.