Mustafa Merter: Rüyalar psikolojiyi tedavi ediyor

Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Direktörlüğü ile Psikoloji Kulübü’nün birlikte düzenlemiş olduğu ‘’Nefs Psikolojisi’’ adlı söyleşiyle Psikoloji Kulübü dönemin son etkinliğini gerçekleştirdi.

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın katılımıyla gerçekleştirilen etkinlik Merkez Kuzey Kampüs Nermin Tarhan Konferans Salonu’nda düzenlendi. Dr. Mustafa Merter ile Şule Alpay’ın konuşmacı olduğu etkinliğe katılım yoğun oldu.

Mustafa Merter: Rüyalar psikolojiyi tedavi ediyorPsikolojinin Arapçada ki anlamını ilm-i nefsiye olarak tanımlayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan her ne kadar Batı psikolojiyi ‘başkasını anlama’ olarak tanımlasa da asıl ilimin kendini bilmek olduğunu bundan dolayı psikoloji de kendi nefsini tanıma bilimi olduğunu vurguladı.

Öncelikle katılımcıların hepsinden birbirlerine adını sormasını ve buraya neden geldiklerini söylemelerini isteyen Şule Alpay bu sayede kişilerin birbirlerini tanımasalar da bir iletişim ve diyalog içerisinde nasıl olacaklarını gösterdi.

Alpay; Üsküdar Üniversitesinin “İnsanı anla dünyayı değiştir” sloganıyla konuya başlayarak; ‘Nasıl ki bir kek tarifini araştırdığımızda karşımıza çıkan ilk şey o kekin malzemeleriyse, insanı anlamaya araştırdığımızda da bulduğumuz ilk bulgular insanın içinde olan şeylerdir.” Dedi.

Mustafa Merter: Rüyalar psikolojiyi tedavi ediyor 2Şule Alpay; “İnsan topraktandır’’ sözüyle yola çıkarak toprak, göktaşı gibi varlıkların insan ile aynı elementleri taşıdığını, bunlar incelendiğinde oksijen, hidrojen, su ve daha birçok malzemenin ortak olduğunu dile getirdi.

Sigmund Freud, Carl Gustav Jung, William James gibi ünlü psikiyatr ve nörologların düşünce ve tezleriyle konuşmasını pekiştiren Alpay, İncil, Tevrat ve Kuran’da geçen nefs ve ruh kavramlarını karşılaştırdı.

Nefs kavramı kuranda 268 defa geçerken, ruh kavramının sadece 20 defa geçmesi de dikkat çekti.Konuşmasında birçok deneye yer veren Alpay nefsi, yanan bir ampule benzetirken, ampulün üzerine sıktığı bir siyah boyayla,  onu süper egomuzla kararttığımızı ifade etti.

Şule Alpay’dan sonra sahnede yerini alan Dr. Mustafa Merter birçok hastasını aslında rüyayla tedavi ettiğini ve bu yöntemin depresyon, unutulmayan acı geçmişler, affedilemeyen kişilikler, hissedilen korkular ve daha birçok sorunların tedavisinde olumlu sonuç aldıklarını dile getirdi.

Mustafa Merter: Rüyalar psikolojiyi tedavi ediyor 3Hastalarının rüyalarından da örnek veren Dr. Mustafa Alpay her insanın içinde bir cennet ve cehennem olduğunu söyledi. İslam’da ki yedi nefs terbiyesinden de söz ederek insanın esfele safiline inebileceği gibi, nefs-i kamile mertebesine de yükselebileceğini belirtti.

Etkinlik, kulüp üyelerinin Şule Alpay ve Dr. Mustafa Merter’e çiçek ve plaket takdimi ile son buldu.

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:13 Mayıs 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.