Migrenden sorumlu gen bulundu

Mutasyona uğraması halinde migreni doğuran bir gen keşfedildi.

Gerçi nöbetler halinde yeniden yaşanan bu baş ağrısının ve buna eşlik eden semptomların genelde ailelerde görüldüğü için genetik olması gerektiği zaten tahmin ediliyordu. Ama migrene neden olan gen ilk kez iki migrenli ailenin incelenmesi sonucunda bulundu. Bu gen, migrenin ortaya çıkışının ve seyrinin daha iyi anlaşılmasına ve belki de yeni terapilerin geliştirilmesine yardımcı olacak (Science).

Dünyada insanların %20 kadarı migren ağrısı çekiyor. İnsanların birçoğunda baş ağrısını bulantı, ışığa hassasiyet ve yüksek acı duyarlılığı eşlik ediyor. Hatta migren hastalarının üçte birinde görme bozuklukları bile ortaya çıkabiliyor. Migrenin, çoğunlukla birden fazla aile bireyinde görülmesi de hastalığın en azından kısmen genetik olması gerektiğine dair bir işaretti. Fakat normal migrenin genetik nedenleri bugüne kadar bilinmiyordu. Sadece ender olarak görülen ve tek taraflı felce neden olan biçimi için, üç gen varyantı saptanmıştı. Fakat şimdi mutasyona uğraması halinde tipik migrene neden olan geni bulduk diyor araştırmayı yöneten Louis J.Ptáek (Howard Hughes Tıp Enstitüsü, San Francisco).

BİLİM TEKNOLOJİ EKİ


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:17 Mayıs 2013Yayınlanma Tarihi:22 Mayıs 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.