Migren en çok kadınları vuruyor

Şiddetli baş ağrısı ile kendini gösteren migren en çok kadınlarda görülüyor. Yaşam kalitesinde ciddi düşüşe yol açan hastalığın en önemli tetikleyicileri arasından stres başı çekiyor.

Özel ve sosyal yaşamı sekteye uğratan migren kadınlarda, erkeklerden 3 kat fazla görülüyor. Stres ile beraber migren şikâyetlerinde de artış gözlendiğini söyleyen Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Önder Taylan Çifçi, uzun ilaç tedavileri ve çeşitli yöntemlere rağmen migrenin kalıcı tedavisi olmadığını söyledi. Çiftçi, migrenin kişinin kendi bedenin iyileştirme gücü sayesinde kontrol altına alınabileceğine vurgu yaptı.

Ansızın gelen ve hayatı dayanılmaz kılan, yaşam kalitesini derinden etkileyen migren ağrıları kalıcı olarak vücut tarafından tedavi ediliyor. Baş ağrısının migrenin belirtilerinden yalnızca biri olduğunu vurgulayan Çiftçi, hastalık belirtilerini şöyle anlattı:

“Migren ağrısı ataklar hâlinde görülür ve 2-3 saatten 3 güne kadar devam edebilir. En bilinen belirtilerinden biri tek taraflı, yoğun ve zonklayıcı tarzda bir baş ağrısıdır. Baş ağrısına bulantının veya kusmanın eşlik etmesi, ışığa ve sese duyarlılığın artması, zonklayıcı, nabız gibi atan ağrı, ağrının asıl olarak tek taraflı olması, ağrının hareketle artması gibi belirtiler de migrene işaret eder. Migrenli kişi boyun ve omuzlarda sertleşme, el ve ayaklarda karıncalanma, konsantrasyon güçlüğü, konuşma güçlüğü ve nadir olarak da felç durumu veya şuur kaybı ile karşılaşabilir. Durum böyle olunca migreni olan kişi günlük faaliyetlerini gerçekleştirmekte güçlükler yaşar. Birçok kişide ağrı ve diğer semptomlar o kadar şiddetlidir ki, atak geçiren kişiler, sadece karanlık bir odada yatıp uyumak isterler. Bu da migreni olan kişiyi günlük yaşamından alıkoyar.”

ENJEKSİYON İLE MİGRENİ KONTROL ALTINA ALMAK MÜMKÜN

Migren hastalarında atakların sıklığı ve ağrının şiddetinin enjeksiyon tedavisi ile azaltılıp kontrol altına alınabildiğini ileri süren Çiftçi, “Enjeksiyon uygulaması; baş-boyun bölgesinde yer alan kronik hasarlı bağ dokusu elemanlarının tedavi edilmesidir. Kas-iskelet sistemi ve eklemlerdeki dejenerasyonun tedavisi ile seanslar ilerledikçe migren ağrısı çeken kişinin atak sıklığının ve ağrı şiddetinin giderek azaldığı ve hedef seans sayısına ulaşıldığında ağrının tamamen kaybolduğu görülmektedir” dedi.

YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİĞİ DE ATAKLARI ÖNLER

Stresi azaltmanın, düzenli egzersiz yapmanın ve düzenli uyumanın migren şikâyetlerinin gerilemesini sağlayacağını belirten Çiftçi, öğünleri düzenli yemenin, bol bol yürüyüş yapmanın, kısa süreli ılık duşlar almanın ağrıların azalmasında faydalı olacağını söyledi.

TAKVİM


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:15 Kasım 2015Yayınlanma Tarihi:11 Kasım 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.