Metabolik sendrom için yeni tedavi umudu

Uluslararası bir araştırma ekibi yağ dokusunda, kalorilerin yakılmasında ve depolanmasında önemli bir ayar düğmesi görevini gören bir protein saptadı.

Uluslararası bir araştırma ekibi yağ dokusunda, kalorilerin yakılmasında ve depolanmasında önemli bir ayar düğmesi görevimetabolik_sendromni gören bir protein saptadı.

Yeni bilgiler sayesinde şişmanlık ve diyabet gibi metabolik sendromlar için yeni tedaviler geliştirilebilir. San Diego Üniversitesi Sanford Burnham Enstitüsü ve Münih HeimHoltz Diyabet ve Şişmanlık Enstitüsü’nün daha önceleri birlikte gerçekleştirdikleri araştırmalarla, p62 proteinin beden ağırlığının belirlenmesinde etkili olduğu ortaya çıkmıştı. Timo Müller yönetimindeki ekip şimdi enerji metabolizmasında p62 için bir şalter fonksiyonun varlığını kanıtladı (The Journal of Clinical Investigation). Genel olarak iki farklı yağ dokusu türü var. Beyaz yağ dokusu enerjiyi yağ olarak depolarken, kahverengi yağ dokusu enerjiyi yağ olarak yakıyor. Son araştırmada p62 proteinin yağ depolama ve yağ yakma dengesinin ayarlanmasında da önemli olduğu anlaşılmış. Buna göre kahverengi yağ dokusundaki p62 mitokondrilerin işlevini ayarlıyor. Bu şekilde depolanmış yağın çoğalıp çoğalmayacağına karar veren moleküler süreçler çalıştırılıyor. CUMHURİYET BİLİM TEKNOLOJİ EKİ

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:13 Ocak 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.