Menopoz hakkında yanlış ve doğruları biliyor musunuz?

Menopoz hakkında doğru bilinen yanlışların ilk başında menopozun bir hastalık olduğu düşüncesi yer alır. Menopoz bir hastalık değildir; menopoz kadınların hayatlarındaki bir dönemdir. Ve bu döneme ait yanlışlar sadece bunlarla sınırlı değildir. İşte menopoz hakkında doğru bilinen yanlışlar...

MENOPOZDA YUMURTALIKLAR YOK OLUR

Bu bilgi yanlıştır. Çünkü bu dönemde yumurtalıklar kuruyup yok olmazlar. Sadece östrojen hormonunun üretimi bu zamanlarda azalmaya başlar. Bunun sebebi ise vücudun bu dönemde östrojen hormonunun üretimine ihtiyaç duymamasıdır.

KİŞİ MENOPOZ DÖNEMİNİ ANNESİNİNKİNE BENZER GEÇİRİR

Menopoz yaşı ortalama olarak bilinmektedir fakat kişinin menopoz yaşı ve bu dönemde yaşadıkları anne ile birebir olarak benzer demek doğru olmaz. Menopoz dönemine girişi ve bu dönemi nasıl geçireceği yaşam tarzı gibi birçok unsura bağlıdır.

MENOPOZ DÖNEMİNDE KİLO ALINIR

Bu bilgi doğru değildir. Menopoz döneminde kilo almanın sebebi yaş ile gelen hareketsizliktir. Yani kilo almak menopoz ile ilgili değil, yaş ile ilgilidir. Eğer kilo alma illa menopoz ile bağdaştırılacaksa; tek neden bu dönemde yersiz olarak karamsarlık duygusu ile kişinin kendini hareketsizliğe götürmesidir. Bu hareketsizliğe ek olarak bol kalori gıdaların tüketilmesidir.

MENOPOZ DÖNEMİNE GEÇ GİRENLER KESİNLİKLE UZUN YAŞARLAR

Bu bilgide yaygın olarak yanlış bilinenler arasındadır. Vücudun östrojen hormonu ile birlikteliği kişiyi genç gösterebilir fakat bu uzun yaşamak anlamına gelmemelidir. Unutulmamalıdır ki; uzun süreli olarak östrojen hormonuna maruz kalmak, meme ve rahim gibi kanser türlerini beraberinde getirebilir. Bu yüzden menopoz doğal bir süreçtir ve yaşanmalıdır.

MENOPOZ ANİDEN ORTAYA ÇIKAR

Menopoz aniden ortaya çıkmaz. Menopoz adetlerin kalıcı olarak kesilmeye başladığı zamandan 1 ile 1,5 yıl öncesine dayanır. Bu döneme premenopoz denir; yani bu ön menopozdur. Bu dönem içerisinde çeşitli hormonal dalgalanmalar meydana gelmektedir.

MENOPOZ CİNSEL YAŞAMI BİTİRİR

Menopoz döneminde cinsel yaşamın bittiği söylentisi doğru değildir. Yapılan araştırmalar, bu dönemde kadınların aktif bir cinsel yaşam geçirdiğini göstermektedir. Bu dönemde şikayet edilebilecek tek şey vajinal kuruluktur. Ve vajinal kuruluğun tedavisi oldukça basittir.

DOĞAN BURDA


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:18 Ağustos 2017Yayınlanma Tarihi:17 Ağustos 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.