Medya kadınları 'daha az görüyor'

100 kadın: Medya kadınları 'daha az görüyor'

Küresel Medya İzleme Projesi (GMMP) 2015 yılı raporunda, kadınların haber medyasında erkeklerden daha az görünür olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre haberlerin yalnızca yüzde 24'ünde kadınların sesi duyuluyor.

GMMP'de görevli Dr. Sarah Macharia, projenin başladığı 20 yıldan bu yana kadınların medyadaki görünürlüğü konusunda çok büyük bir gelişme yaşanmadığını da söylüyor.

Macharia, cinsiyetler arası eşitliğin sağlanması için "En az 25 yıl geçmesi gerektiği" görüşünde. Macharia, "1995'te televizyonda röportaj yapılanların ve habere konu olanların yüzde 17'si kadındı. Bugün bu oran yüzde 24" dedi.

Rapor, dijital medyada da benzer bir cinsiyet ayrımı yapıldığını öne sürüyor. İnternette yayınlanan haberlerin ve dünya genelinde atılan tweetlerin ise dörtte biri kadınlarla ilgili.

Haber medyasında cinsiyet eşitliği yalnızca bazı alanlarda sağlanıyor. Kadınlara, siyasetle ilgili haberler yerine daha çok bilim ve sağlık haberlerinde yer veriliyor. Bölgelere ve kıtalara göre de eşitlik oranları değişiklik gösteriyor. Kadınlar, Orta Doğu'ya göre Kuzey Amerika'da daha görünür.

Rapora göre Türkiye'de haber medyasında görev alanların yüzde 19'u kadın. Kadın muhabirlerin oranı yüzde 17, kadın sunucuların oranı da yüzde 65.

LATİN AMERİKA'YA ÖVGÜ

Raporda Latin Amerika medyası, kadın muhabir ve sunucu sayısını arttırdığı için methediliyor. Latin Amerika'da 2000 yılında kadın sunucu ve muhabir oranı yüzde 28'di. Bu oran 15 yılın ardından yüzde 43'e çıktı.

Macharia, bu değişimin kültürel nedenleri olduğunu söylüyor: "Bu bölge, hükümette kadın liderlerin en yüksek olduğu bölge ve canlı feminist hareketler var."

Kuzey Amerika'da ise tam tersine medyada çalışan kadınların oranı giderek düşüyor. ABD ve Kanada'da kadın muhabirler ve sunucuların sayısı 2005'te yüzde 48 iken, bugün bu oran yüzde 38'e düştü.

Raporda, Amerika'daki gazeteler arasındaki toplu işten çıkarmaların en çok katıları etkilediği ve internet medyasının da erkek egemen hale dönüştüğü belirtiliyor.

GMMP'ye göre dünya genelinde kadın muhabirlerin oranı yüzde 37, bu rakam da 10 yıl öncesiyle aynı. Bu durum, dünyadaki haber merkezlerinde eşitliğin sağlanması için daha çok yol kat edilmesi gerektiğine işaret ediyor.

BBC TÜRKÇE


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:26 Kasım 2015Yayınlanma Tarihi:25 Kasım 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.