Maçlarda öfkenize böyle hakim olun!

Sporda ve özellikle futbol müsabakalarındaki şiddet, gündemimizde canlılığını koruyor. Şiddetten uzak duralım, durduralım!

Uzman Psikolog  Ahmet GÜLER anlattı:

Sporda ve özellikle futbol müsabakalarındaki şiddet, gündemimizde canlılığını korumaktadır. Futbolda şu günlerde de kritik bir dönemdeyiz. Özellikle hafta sonu oynanacak maçları izleyeceklere hatırlatma yapmak gerekir.

OLAYLARA YÜKLEDİĞİMİZ ANLAMLAR TEPKİ ŞİDDETİMİZİ BELİRLER

Beklentimiz büyük olunca bir maçlık puan kaybını kabullenmek bile zorlaşır. Özellikle yıllardan sonra, şampiyonluğa bu kadar yaklaşmış bit takımın taraftarının beklentisini, umudunu bu maça yüklediklerini düşünebiliriz. Unutulmamalı ki, bu maç ölüm kalım maçı değil. Olmazsa olmaz bir galibiyet beklentisi yanlış duygu ve davranışa taraftarı sürükleyebilir. Bu durumda hayal kırıklığına ve maç kaybına tahammülü olmayan taraftarın maçtan önce kendisini ölçüp tartması gerekir.

KEYİFLİ SEYİR İÇİN MAÇA GİTMELİDİR

Takımını desteklemek ve eğlenmek için stadyuma gidecekler savaşa değil, keyifli seyir için gitmelidir. Böyle düşünmeyen, kırıp dökmeye eğilimli olan, grup psikolojisiyle hareket eden ve duygularını kontrol edemeyenlerin stadyumdan uzak durmaları önerilir. Yanlış bir tutum kendilerine ve taraftarı oldukları takıma zarar verecektir. Şiddete veya saldırganca davranışlara prim vermemeli, böyle davranan taraftar grubunun etkisinden uzak durmalıdır.

ANİDEN TEPKİSEL...

Maçı küçük bir ortamda, eğlence yerinde izleyenler de aynı şekilde eğlence ve tatlı bir rekabetin içinde olduklarını düşünmeliler. Çabuk coşan, yenilgiye, gol yemeye, rakip takım taraftarını görmeye tahammülü olmayan, öfke düzeylerini kontrol edemeyeceklerin bu kalabalık seyir ortamlarından uzak durmaları faydalıdır.

Futbol maçları ve ortamlarının, keyif ve paylaşım yeri olduğu unutulmamalıdır. Aniden, tepkisel ve kontrolsüz ortaya çıkan duyguların ve yoğun öfke halinin sonradan bizi üzeceğini tekrar düşünmelidir. Bu maçın telafisinin mümkün olduğu, ancak kontrol edilemeyen öfke halinin doğuracağı sonuçların telafisinin mümkün olmayacağı bilinmelidir. Bu futbol derbisini, eğlenerek ve iyi olanı alkışlayarak izleyin, coşkuyla yaşayın.

NPGRUP

                                                                                                                           


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:08 Mayıs 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.