Kutup ayısının Fransız öpücüğü

Buzul sular mesafesizdir.

Işığı yetersiz bulmuştu Hakan.
Sis birazdan indi inecek. Bu saatlerde genelde çekilmezdi manzara fotoğrafları ama hem ışık hem sis, hem yeşilin renklerini yakala: Zor iş.
‘Hakan’la çalışmak da ne kadar zor !’
Ona yaranmak diye bir derdim yoktu zaten. Gazeteciydi aslında, dizi oyunculuğu, yarışma oyunculuğu, sunuculuk da vardı ya o fotoğrafı daha çok sevmişti.
Deniz :’Hakan bunu yapamayız, tüm yatırımımızı buna harcayamayız’ diyeli 3 yıl geçmişti bile.
Hudson Körfezinin dondurucu soğuk sularında Manitoba’daydık.2011 de bu keşfe karar vermiştik. Âmâ Deniz hayır diyordu. Dondurucu soğuk, buzullar, körfez, ışık tripot, Zodyak; zordu ona göre bunlar.
Şimdi ise o fotoğraf elimde ve ben şimdi ve buradayım.
-‘Deniz, Hudson Körfezi’nin o derin ve dondurucu soğuğunu hatırlıyor musun o yazı; her yer herkes sıcaktan kavrulurken, nasıl donduğumuzu?’
Deniz bu soru karşısında sessiz kalmıştı.
-‘Sonra kocaman bir çığlık atmıştın hani?’
‘Körfez, Kanada, Zodyak, buzullar nasıl olacaktı. Hem fotoğraf makinasının su altı koruyucusunu da alamamıştık daha…
Körfez, kutup, kutup ayıları, yaşamla ölüm arası bir şeydi bu fotoğrafı çekmek. Hem bir Zodyak almalıydım. Nasıl olacaktı ki, uluslararası izinleri de halletmek gerekecekti. Önce Kanada’ya geçerdim, Zodyak kolay işti, oradan alırdım. İzinleri almak da kolay gibi görünüyordu. Ve sen bütün yatırımımızı buna harcayamayız demiştin Deniz, hatırladın mı?’
Ve şimdi Manipoda’daydık. Kanada, buzul sular. Körfezden 30 mil açıkta üç gündür bekliyorduk.
Ve işte o çok özel şey! Buz kütlelerinin altından ateş gibi gözlerle bize bakıyordu. Kalbim aklıma sığmıyordu. Zodyağı ve ışığı fark etmişti. Birazdan o buzulu kocaman cüssesiyle kıracak ve tek bir hareketle Zodyağı batıracaktı.
Çıkırt ! Çıkırt! Çıkırt!
Şimdi buradayız. National Geopraphic 2013.
7000 fotoğraf.1800 fotoğrafçı. Birinci açıklanacak birazdan:Hakan Yaşar!
-‘Hakan. Hakan… Hakan sesin gelmiyor, beni duyuyor musun? Ve telefon kapanır.
Deniz çıldırmışçasına bütün Macy’si dolaşır. Törene yarım saat kala Hakan ortalarda yoktur. Deniz salona dönerken ödül alacaklar için ayrılan odalardan birinin kapısını aralar ve o mesafesiz terk edişle karşı karşıyadır. Fransız öpücüğü…
Dilek Özdemir
Bu öykü 2013 yılı National Geographic Doğa Fotoğraf Ödülünü kazanan Paul Souders’ın buzul suları altından çıkarken fotoğrafladığı Buz Ayı/ Kutup Ayısı fotoğrafından esinlenerek yazılmıştır.

Kutup ayısının Fransız öpücüğü

Buz Ayı /2013 National Geographic 2013 Yılı Doğa Fotoğraf Ödülü I.Seçilen Fotoğraf   

   


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:23 Ekim 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.