Kumar ne zaman bağımlılığa dönüşür

Kumar alışkanlığı sadece erkeklerde görülmüyor. Kumar ne zaman bağımlılığa dönüşür? İşte kumar bağımlılığından kurtulmanın yolları.

Kumar alışkanlığı sadece erkeklerde görülmüyor. Kumar ne zaman bağımlılığa dönüşür? İşte kumar bağımlılığından kurtulmanın yolları.

Çok konuşulmayan ama birçok bireyi ve dolaylı olarak aileyi etkileyen en önemli sorunlardan birisidir kumar oynamak. Peki kumar oynamanın altında yatan sebepler nelerdir, ne zaman bağımlılığa dönüşür ve aileyi nasıl etkiler? İşte tüm bunların cevabını uzmanlar veriyor. Kumar oynamak para ya da maddi bir takım bedeller karşılığında daha büyük kazançlar elde etme umudu vebeklentisinin diğer bir adıdır. Ancak burada durum bir alışkanlık haline gelmiştir ve bu şekliyle de bağımlılıktır. Genel olarak bir dürtü kontrol sorunu olarak tanımlanır. Maalesef diğer ülkelerde olduğu gibi bizim ülkemiz için de psikolojik, sosyolojik ve ekonomik bir sorundur.

BAĞIMLILIK TEDAVİ MERKEZLERİNİ İNCELEYİN

KUMAR OYNAMANIN ALTINDA YATAN SEBEPLER

Kumar oynamanın altında kişinin bir takım yetersizlik duyguları, özgüven sorunları, kaygı bozuklukları, depresyon, çaresizlik ve yoğun suçluluk duyguları gibi bozukluklar ve psikolojik sorunlar yatar. Kişi kumar oynayarak hayatında elde edemediği birçok kazanımı ya da konforu elde edebileceğine dair bir inanç geliştirmiştir ve bu şekilde kumar oynamakla bir tür haz yani tatmin duygusuna ulaşır. Kumar oynayarak hiç kimsenin refaha ulaştığı ya da maddi kazançlar elde ettiği görülmemiştir çünkü kişi kazansa dahi kazandığından daha fazlasını kazanmak için elinde bulunan her şeyi koyarak tekrar kumar oynamaya devam eder. Bu bir tür kısır döngüdür ve kumar oynayan kişi içine düştüğü durumu asla bir sorun olarak görmez. Aileyi de sarsan önemli sorunlarla karşılaşıldığında yine aile bireylerinin yönlendirmesiyle kumar alışkanlığından kurtulmak amacıyla yardım almaya başlayabilir. Ancak kişinin kendi kararı ve isteği olmadan yapılacak her tür destek ve yardım yüzeysel kalabilir.

KUMAR BAĞIMLILIĞINDAN KURTULABİLİRSİNİZ

KUMAR BAĞIMLILIĞA NE ZAMAN DÖNÜŞÜR?

• Kişi kumar oynama düşüncesini kafasından atamıyor ve sadece oynayacağı oyun üzerine düşünüyorsa, • Paraya ihtiyaç duyduğu halde kumara para yatırmaya başlamışsa, • Bu alışkanlıktan kurtulmak için zaman zaman oynamayı bırakma denemeleri yapıyorsa, bu süreçte sıkıntı, suçluluk ve öfke duyguları artıyorsa, • Kumar oynadığına dair yakınlarına yanlış bilgiler veriyor ve oynamadığını söylüyorsa, • Kumar oynamak için yakınlarının maddi değeri olan eşyalarını ve paralarını almaya başlamışsa, • Yasa dışı olan hırsızlık, dolandırıcılık, madde kullanımı ve satışı, zimmetine para geçirmek vb gibi eylemlerde bulunuyorsa, • İş ve kişisel hayatında önemli kayıplar yaşıyor, fırsatları kaçırıyorsa, • Aile içi iletişim bozulmuş ve çatışmalar yaşanmaya başlamışsa, • Psikolojik veya fiziksel şiddete başvuruyorsa,

SİGARAYI KOLAYCA BIRAKIN

Kumar bağımlılığından söz edebiliriz. Kumar oynama alışkanlığı eğer tedavi edilmezse kendi kendine düzelecek bir durum değildir aksine giderek daha ağırlaşan bir tabloyla karşılaşırız.

KUMAR OYNAYAN KİŞİLERİN EŞLERİNDE STRES GÖRÜLÜYOR

Yapılan araştırmalar, kumar oynayan kişilerin eşlerinin de ciddi stres ve bu strese bağlı olarak fiziksel sağlık sorunları yaşadığını göstermiştir. Aynı şekilde depresyon, agresiflik, güven kaybı ve şüphe takıntısı gibi psikolojik rahatsızlıklar da gözlenmiştir. Araştırmaların ortaya koyduğu diğer bir sonuca göre, kumar oynayan bireylerin boşanma, şiddet ve istismar vakaları yaşadığını ve yaşattığı görülüyor. Kumar alışkanlığı olmayan bireylerle kumar oynayan bireylerin aileleri karşılaştırıldığında, kumar nedeniyle boşanmaların belirgin şekilde fazla olduğu dikkat çekicidir. Ayrıca belki de en üzücü nokta, kumar bağımlısı olan ailelerde cinsel, duygusal ve fiziksel olarak çocuk istismarının normal ailelere oranla ciddi anlamda yüksek olmasıdır.

KUMAR ALIŞKANLIĞI SADECE ERKEKLERDE GÖRÜLMÜYOR

Kumar alışkanlığının en çok erkekler arasında görüldüğü düşünülse de kadınların da özellikle son yıllarda kumara yöneldikleri biliniyor. Kadınlarda ve erkeklerde kumara yönelmenin altında farklı nedenler olsa da genel olarak aynı sebeplerle ve sonuçlarla karşılaşıyoruz. Sonuç olarak kumarın düzeyi ve oynayanın cinsiyeti gibi konulardan çok ne şekilde yardım alınacağının iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Kumarın son derece yıkıcı sonuçlar oluşturacağını unutmadan olabilecek en erken dönemde yardım almak sadece kumar oynayanı değil, tüm çevresini de kurtaracak bir destektir. Kumar bağımlılığının tedavisi vardır ve hiçbir zaman geç değildir, mutlaka profesyonel yardım almak gerektiğini unutmamak gerekir. FORMSANTE

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:08 Kasım 2012Yayınlanma Tarihi:12 Kasım 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.