Klima ile serinlerken hasta olmayın!

Sıcak havadan bunalanların imdadına yetişen klima, serinletirken hasta da edebilir.

Uzmanlar, klimalardan kaynaklanan hastalıkların ciddi sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarıyor.

Klimaların özellikle taze ve temiz hava gereksinimi olan kronik bronşit ve astım hastaları açısından rahatlatıcı olabileceğini anlatan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Nafiz Karagözoğlu, klimaları doğru kullanmak için dikkat edilecek noktalara vurgu yaptı.

Karagözoğlu, "Klima kullanılacak mekan ve klima seçimi, ortamın büyüklüğüne uygun olmalı. Servis bakımı ve kontrolü yapılabilmeli. Odanın en uygun yerine yerleştirilmeli. Klimanın etkinliği ve enerji tasarrufu için odanın duvar, taban, tavan ve pencereleri ısı yalıtımlı olmalı” dedi.

Klimanın mekana uygulanmasında doğru yere yerleştirilmesi ve soğuk hava akımının doğrudan vücudun üzerine gelmeyecek şekilde ayarlanması gerektiğini söyleyen Dr. Karagözoğlu, “Çalıştırırken ortam ısısı yavaş yavaş düşecek şekilde çalıştırılmalı. Soğuk hava akımı yüksek hızda doğrudan vücudumuz üzerine çevrilmemeli. Oda sıcaklığı dış ortam sıcaklığından 7-8 derece düşük olacak şekilde ayarlanmalı. Oda sıcaklığı 25 dereceden daha düşük ısılara ayarlanmamalı. Nem ayarlaması yüzde 50'ye ayarlanmalı. Klima kullanılan yerin kapı ve pencereleri kapalı tutulmalıdır. Gece yatmadan mutlaka kapatılmalı. Sabaha karşı doğal olarak vücut ısısı düşer ve uyanıkken rahatsız etmeyecek serinlik uyuyakaldığımızda hastalık nedeni olur” diye konuştu.

A.A


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:10 Ağustos 2016Yayınlanma Tarihi:16 Haziran 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.