Kızlarda ergenlik ne kadar sürer?

Ergenliğin gecikmesi kısırlığa neden olabilir. Peki kız çocuklarında ergenlik ne kadar sürer?

Ergenliğin gecikmesi kısırlığa neden olabilir. Peki kız çocuklarında ergenlik ne kadar sürer? ergenlikErgenlik, çocukluktan çıkıp yetişkinliğe adım atılan ve biyolojik olarak vücudun değişmeye başladığı bir süreçtir. Kadın Hastalıkları ve Uzmanı Op. Dr. Gökçen Erdoğan, ergenliğin gecikmesinin nedenlerini ve ergenlikteki hangi durumların kısırlığa neden olabileceği hakkında önemli bilgiler verdi.

Ergenlik, 7 ile 13 yaş arasında gerçekleşir. Ama bazen 10 yaşında da ergenlik dönemine girilebilir. Bu dönem 1,5 sene ile 4 sene arasında zaman alır. Genç kızlar göğüslerinin olgunlaşmaya başlamasıyla birlikte en geç 2-3 sene içerisinde ergenliğe adım atmış olur. Öncelikle ergenlik hormonlarla ilgili bir durumdur. Hormonlar, kimyasallardır ve vücutta farklı işlevleri vardır. Yaşlandıkça beyniniz özel hormonlar üretmeye başlar. Ergenlik dönemine geçişte beyniniz ve hipofiz bezleriniz hormonları çalıştırır. Bu hormonlar yumurtalıklara gönderilir ve yumurtalıklar, östrojen üretmeye başlar. Hormonlar, ergenlik döneminde fiziksel ve duygusal pek çok değişikliğe neden olur. Büyüme hormonu hipofiz bezlerinde boy, kol ve bacaklar gibi kemiklerin uzamasını etkilerken, kalp, akciğer ve uterusun gelişmesine de katkı sağlar. ERGENLİKTE KİLONUN ETKİSİ VAR MI? Genetik özellikler ergenliğe ne zaman adım atılacağının ipucunu verir. Annenin ya da ablanın ilk regl gördüğü yaşa bakılır. Irklara göre de ergenlik farklılık gösterebilir. Kilo da ergenlikte etkili başka bir unsurdur. Kilolu çocuklarda ergenlik biraz daha çabuk gerçekleşirken, zayıflarda biraz daha geç başlar. Ergenlik gecikmesi kızlarda 13,5 yaşında halen ergenlik bulgularının başlamaması durumudur. Nedeni yapısal ya da ailevi olabileceği gibi bazı doğumsal ya da hormonal hastalıklar da olabilir. Mutlaka hekime başvurmak gerekir. Beslenme bozuklukları, aşırı egzersiz ve süreğen hastalıklar da ergenlik gecikmesine neden olabilir. ERGENLİKTEKİ HANGİ BELİRTİLER KISIRLIĞIN İŞARETİDİR? Ergenlik çağındakilerde görülebilecek ergenlik gecikmesi, erken ergenlik, aşırı kıllanma, düzensiz regl kanamaları ve erkek çocuklarda meme büyümesi gibi rahatsızlıklar ilerleyen yaşlarda kısırlığa neden olabilir. Bu nedenle ergenlik çağındaki çocukların anne babalarının dikkatli olması gerekiyor. Özellikle üreme sağlığı konusunda uzman doktor tavsiyeleri doğrultusunda genç takip edilmeli. Ergenliğe geçiş sırasında görülebilecek bazı sorunlar, ilerleyen yaşlarda normal yollarla anne olabilmelerini doğrudan etkiliyor. Düzensiz regl kanamaları ise kızlarda özellikle ilk regl görmeyi izleyen 1-3 yıl içinde sık görülür. Aşırı kanama ya da düzensizliğin uzun sürmesi kansızlık gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. HÜRRİYET AİLE

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:01 Nisan 2014Yayınlanma Tarihi:20 Nisan 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.