Kızım sürekli tırnaklarını yiyor

"Kızım tırnağını yiyor ve elini emiyor neden acaba"

Üsküdar Üniversitesi NPSUAM Feneryolu Polikliniği'nden Prof. Dr. Orhan Doğan, ruh sağlığınızla ilgili sorularınızı cevaplandırıyor…

A

DEPRESYONLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...

TAKINTILARLA İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN...

KİŞİLİK BOZUKLUKLARI İLE İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN...

ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞI İLE İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...

CİNSEL SAĞLIKLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN..

SORU Kızım tırnağını yiyor ve elini emiyor neden acaba CEVAP Çocuklarda tırnak yeme ve elini/parmağını emme küçük yaşlarda okul öncesi döenm veya ilkokul birinci kademede) daha sık görülür. Çocuklar dış dünyadan ve çevresindeki insanlardan yeterince doyum sağlayamaz, haz alamazsa, kendi bedenlerine yönelir. Gösterilen ilgi ve sevginin kendilerine yetmediğinin bir göstergesi olabileceği gibi, büyümeye bir tepki (küçük kardeşi varsa, ben büyümedim, benimle de onun kadar ilgilenin mesajı) veya aile içinde sorun varsa bir geri çekilme de olabilir. Böyle durumlarda ilk zamanlarda üzerinde durmamak, bu davranışlar sırasında hissettirmeden elini meşgul edecek bir davranışa yöneltmek yararlı olabilir. Aksi halde bir çocuk ve ergen psikiyatristinden yardım almak gerekir. SORU 11 yaşında kızım var, çok sinirli ve agresif hep bağırıyor, istediği olsun istiyor, çok geçimsiz kardeşleriyle ve ben dahi olmak üzere kimseyle anlaşamıyor. CEVAP Böyle durumlarda anlaşmazlık konusunu ayrıntılı gözden geçirip hangi özelliklerin önemli olduğunu bulmak uygun olur. Örneğin, anne-babanın çocukları arasında ayrım yaptığını mı düşünüyor, kardeş kıskançlığı mı var, okulda başarız mı, arkadaşları yok mu, gibi. Kızlar ergenliğe erkeklerden bir-iki yıl daha erken adım atar. Bu dönemde bedensel (hormon, boy uzaması, yağlanma  vs.) ve ruhsal değişiklikler olur, daha sonra sosyal değişiklikler de eklenir. Bu değişikliklere uyum sağlamak her ergen için kolay değildir. Böyle durumlarda anne-babanın sakin ve sabırlı olması gerekir. Fakat belirgin huzursuzluğa neden oluyorsa, bir çocuk ve ergen psikiyatristinden yardım alınabilir. SORU Cildim çok sivilceli, doktorlar çare bulamıyor, çok kafama takıyorum. Bunalıma girdim. CEVAP Dış görünüşümüz ve beden algımız kendimize güven duygusunu etkiler. Diğer insanlar için de dış görünüşümüz önemlidir. Cildin sivilceli olması genellikle cildin yağlı olmasıyla doğrudan ilişkilidir. Yapılacak en basit şey, sık sık yüzümüzü sabunla suyla yıkamaktır. Elbette dermatologlar daha ayrıntılı ve daha farklı yaklaşımönerebilir. Öte yandan stres de sivilceye neden olabilir. Her tür girişim başarısız olduysa, stresi gözden geçirmek ve baş etmeye çalışmak, zamana bırakmak ve başka olumlu yönlerimizi öne çıkarmak yararlı olur.

SORU SORMAK İÇİN TIKLAYIN…

KIZIM SÜREKLİ TIRNAKLARINI YİYOR

BABAMI KAYBETMEKTEN KORKUYORUM

CİNSELLİKLE İLGİLİ TAKINTILARIM VAR

EŞİM ÇOK SORUMSUZ VE İLGİSİZ

ÇOK ACELECİYİM BEKLEMEYE HİÇ TAHAMMÜLÜM YOK

OKUDUĞUM HER ŞEYİ UNUTUYORUM

#

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...3. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN..2. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...1. BÖLÜM


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:02 Haziran 2015Yayınlanma Tarihi:21 Temmuz 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.