Kıskançlık hasta ediyor

Kıskançlık tüketici hastalığına neden oluyor.

Sürekli alışveriş yapıp bir türlü tatmin olmayan, alınan ürüne devamlı kuşkuyla bakan, çabuk sıkılganlık, marka merakı, modaya uygunluk, kıskançlık nedeniyle satın alma duygusunun hakim olduğu kişilerin tüketici hastalığına yakalanabileceği bildirildi.

Kişinin, farkına varmadan yakalandığı "tüketici hastalığı" ile ilgili uzmanlar açıklama yaptı:

"Günümüzde sürekli alışveriş yapan, bir türlü tatmin olmayan, doymayan tüketici tipi karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanı sıra, aldığı ürüne ve hizmete doymayan, bu bağlamda sürekli fazla tüketen tüketicilerde görülen hastalık da 'hazcılık'tır. 'Fazla alalım, dursun', 'ne olur ne olmaz' gibi düşüncelerle aşırı tüketme ve tatmin olmama eğilimi günümüz tüketicisinin bir hastalığıdır. Dükkan dükkan gezip "vitrinde ne görürsem alayım", "yeni bir cep telefonu çıkmış, hemen almalıyım" gibi satın alma eğilimlerinin günümüzde çokça görüldüğünü aktardı.

Alınan ürüne kuşkuyla yaklaşılmasının da tüketici açısından bir risk faktörü olduğunu ve bunun bir hastalığa dönüştüğünü dile getiren uzmanlar şöyle devam etti:

,"Örneğin, alınan bir mobilyanın başka yerde daha iyisi olabileceği, fiyatının daha düşük bulunabileceği veya aldıktan sonra başka insanların bunu beğenmeyeceği gibi bir kuşku, tüketici hastalığına dönüşmektedir. Ayrıca satın alınan ürünün eskimesi ve çabucak modasının geçmesi tüketiciyi içinden çıkılmaz bir kuşkuya yöneltmekte, böylece rahatsızlığa dönüşmektedir. Kişi modaya uygunluk ve kıskançlık sebepleriyle satın almaya çalışmaktadır. 'Onda var da bende niye yok', 'daha iyisini almalıyım', 'farklı olmalıyım' anlayışı ile aşırı satın alma eğilimleri görülmektedir. Özellikle ramazan ayında gıda maddelerine olan talep artışıyla tüketici hastalıkları sıkça görülmektedir. Gençler arasında özellikle çabuk sıkılganlık ve marka merakı da bir tüketim hastalığıdır."

A.A


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:21 Temmuz 2015Yayınlanma Tarihi:24 Temmuz 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.