Kendisiyle barışık çocuklar yetiştirmeliyiz!

'Başarı, ölçütlerden biri olmalı ama mutluluk da hedeflenmeli. Kendisiyle barışık çocuklar yetiştirmeliyiz'

Yüksek motivasyonla “başarı” odaklı yetiştirilen çocukların başarısızlık halinde depresyona girebileceklerine dikkat çeken psikiyatrist Prof.Dr. Nevzat Tarhan, “Çocuğu sadece başarı odaklı değil, mutluluk odaklı da yetiştirmek gerekir. Proje çocuklarda beklenti yüksek. Değerlilik ölçüsü sadece başarı olmamalı. Başarı, ölçütlerden biri olmalı ama mutluluk da hedeflenmeli. Kendisiyle barışık çocuklar yetiştirmeliyiz” uyarısında bulunuyor.

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nevzat TarhanÜsküdar Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nevzat Tarhan, yüksek motivasyonla “başarı” odaklı yetiştirilen çocukların başarısızlık halinde depresyona girebileceklerini söyledi. Sağlıklı bir gelişimde kişinin kendiyle barışık olmasının önemine dikkat çeken Prof.Dr. Tarhan, şunları söyledi:

“Yüksek motivasyonla, başarı odaklı yetiştirilen çocuklar başarısızlık halinde depresyona girebiliyorlar. Hatta bazen bu durum üzücü olaylarla sonuçlanıyor, intihara kadar gidebiliyor. Özellikle ergenlik dönemi mantıktan çok duyguların baskın olduğu dönemdir. Bu dönemde mantıksal kararlar verilemez. Rasyonel beyninden öte hisseden beynini kullanırlar. Ani kararlar alıp sonucu acı olan tepkiler verebilirler. Sorumluluk duygusu yüksek çocuklarda bu gibi durumlar daha sık yaşanabilir.”

PROJE ÇOCUKLARDA BEKLENTİ YÜKSEK

Genellikle başarı odaklı yetiştirilen proje çocuklarda beklentinin yüksek olduğunu belirten Prof.Dr. Tarhan, “Yaşam felsefesini başarıya göre kurmuş bu çocuklarda ‘Başarılı olursam iyi bir insanım, başarısız olursam kötü insanım’ algısı oluşur. Sorumluluk duygusu yüksek, iyi yetiştirilmiş çocuklar olurlar. Bu çocuklar yüksek motivasyonla yetiştirildiği için ‘en iyi, birinci olmalıyım’ hedefiyle yaşamlarını sürdürürler” dedi.

Bazen ebeveynlerin çocuklarına “Başarılı olman şart değil, sınıfta kalsan da bir şey olmaz, strese gerek yok” gibi cümleler kurarak moral vermeye çalıştıklarını belirten Prof.Dr. Tarhan, “Yüksek motivasyonla yetiştirilmiş çocuklarda ebeveynin bu tutumu dahi onlarda kaygıyı artırmaktadır. Bu nedenle anne ve babalar, sorumluluk duygusu yüksek olan ile düşük olan çocuğa ayrı davranmalıdır. Anne ve babalar bunun farkına varamıyor. Sorumluluk duygusu yüksek olana azmış gibi davranabiliyor. Aileler kimi zaman kıyas hatasına da düşebiliyor” diye konuştu.

KENDİSİYLE BARIŞIK ÇOCUKLAR YETİŞTİRMELİYİZ

Çocuğu sadece başarı odaklı değil, mutluluk odaklı da yetiştirmek gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Tarhan, “Değerlilik ölçüsü yalnız başarı olmamalı. Başarı, ölçütlerden biri olmalı ama mutluluk da hedeflenmeli. Proje çocuklar maalesef başarı odaklı yetiştiriliyor. Kendisiyle savaşan değil, barışık çocuklar yetiştirmeliyiz.

NP GRUP


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:13 Ekim 2016Yayınlanma Tarihi:29 Ocak 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.