Kendilerini ‘psikolog’ ilan edenler mesleği sarsıyor

Uzmanlar: Kendilerini ‘psikolog’ ilan edenler mesleğin güvenilirliğini sarsıyor.

Psikologların öncelikli sorunlarının başında meslek yasası eksikliği olduğunu belirten uzmanlar,  psikoloji lisans diplomasına sahip olmadığı halde yüksek lisansını ‘özel ilgi alanı’ olarak gördüğü psikolojide yapıp, kendilerini ‘psikolog’ ilan edenlerin mesleğin güvenilirliğini sarstığına dikkat çekiyor.

Üsküdar Üniversitesi NP Etiler Polikliniği’nden uzman klinik psikolog Serkan Elçi, 10 Mayıs Dünya Psikologlar Günü ile ilgili yaptığı açıklamada psikologların sorunlarına değindi. Elçi, şu tespitlerde bulundu:

“Öncelikli sorun ülkemizde psikologların meslek yasasının olmamasıdır. Devlet kurumlarında çalışan psikologlar yardımcı sağlık personeli olarak görülmekte, bazı haklardan yararlanmaları bu nedenle mümkün olmamaktadır. Geçmiş yıllarda Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan ‘Psikolojinin Tıbbi Uygulamaları’ sınavına katılıp başarılı olduğuna dair belge alanların mesleğini icra etmesi adına önü açılmış fakat bu sınav birkaç yıldır uygulanmamakta ve yeni mezunların çalışma alanını kısıtlamaktadır.

YÜKSEK LİSANS YÜKÜMLÜLÜĞÜ ZORLUYOR

Yetkinliğin kazanılması için bir diğer gereklilik olan yüksek lisans yapma yükümlülüğü bulunmakta ve bu da devlet üniversitelerine başvuru oranların fazlalığından dolayı özel üniversitelere yönelimi gerektirmektedir. Yüksek lisans ücretlerinin yüksek olması, bazı programların çalışmaya müsaade etmeyecek şekilde planlanması maddi olarak zorluklara yol açmaktadır. Bunun önüne geçilebilmesi için psikoloji lisans eğitimi veren üniversite sayılarının kısıtlanması, yetkinliklerinin araştırılıp, uygun görülmediği takdirde programın kapatılmasıyla olacaktır.

Bir diğer konu terapi veya test/batarya eğitimlerinin özel kurumlar tarafından fahiş fiyatlandırmalarla veriliyor olması. Yasalar, bu eğitimlerin lisans ya da yüksek lisans esnasında ‘belgeli’ bir şekilde verilebilmesini engellemekte, yurt dışından alınan eğitimler sonucu eğitmenlerin ‘kazanç kapısı’ haline gelmektedir.

YÜKSEK LİSANSLA PSİKOLOG OLUNMAZ

Psikoloji lisans diplomasına sahip olmayan, sadece yüksek lisansını ‘özel ilgi alanı’ olarak gördüğü için psikoloji bölümünde yapanların, kendilerini ‘psikolog’ ilan etmeleri, mesleğin güvenilirliğini tamamen sarsmakta, yetkinlik kazanmadan ‘kar amaçlı’ çalışmanın mesleğin etik kurallarını da ihlal etmektedir.
‘Yaşam Koçu’ olarak adlandırılan meslek alanı da yine psikologların iş yaşamını olumsuz yönde etkilemekte, yıllar boyu süren eğitim yaşantısı ve terapi eğitimlerinin ardından yetkinlik kazanan uzman psikologların hakları göz ardı edilmektedir.

PSİKOLOJİK SORUNLAR ‘DELİLİK’ DEĞİLDİR!

Son olarak daha bilinçli bir kitle ile çalışıyor olmanın kazanımlarına bakmak gerekir. Toplum tarafından psikolojik sorunlar ‘delilik’ olarak adlandırılmaktadır. Fakat günümüz gereği, yaşam şartlarının zorlaşması, stresörlerin ve uyaranların artmış olmasıyla psikolojik tedaviye olan ihtiyaç da doğru orantılı olarak artmıştır. Bu da psikoloğa olacak başvuruları yadsınamayacak derecede değiştirmelidir.

Psikoloğa başvuran kişiler hasta olarak değil, danışan olarak görülmektedir ve herhangi bir etiketlemeye maruz kalınması mümkün değildir. Mesleğin temel etik değerlerinden olan ‘gizlilik’, danışanın başvurduğu kişi veya kurumun dışında bilgilerinin çıkmamasını içermektedir. Güvenilir, araştırılarak başvurulan kurum ve kişilerde böyle bir sorunun yaşanması da mümkün değildir”

ÜHA


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:10 Mayıs 2016Yayınlanma Tarihi:06 Mayıs 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.