Kasvetli havalar depresyon nedeni

Soğuk havanın insanların psikolojisini olumsuz yönde etkilediğini belirten uzmanlar, kış depresyonuna karşı uyarıda bulundu. Uzmanlar, "Gün ışığından mutlaka faydalanın" dedi

Soğuk havanın insanların psikolojisini olumsuz yönde etkilediğini belirten uzmanlar, kış depresyonuna karşı uyarıda bulundu. Uzmanlar, "Gün ışığından mutlaka faydalanın" dedi.

‘GÜN IŞIĞINDAN MUTLAKA FAYDALANIN’

depresyon_kisÜsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, çeşitli önerilerde bulunarak, şunları söyledi: "Kış depresyonunun önüne geçebilmek için özellikle çalışma ortamlarında gerekli ışık ihtiyacının karşılanması ve ortamın ısı ayarının kontrol altında tutulması önemli bir yer teşkil eder. Hava güneşli olmasa bile sabah ya da öğlen saatlerinde 20-30 dakika dışarıda zaman geçirmek mevcut gün ışığından faydalanma açısından önemli. Her gün yapılacak yarım saatlik düzenli yürüyüş, sağlıklı beslenme, karbonhidrat ve şeker alımını kontrol altında tutmak kişiyi rahatlatabilir."

DEPRESYONDAN KOLAYCA KURTULUN

Prof. Dr. NESRİN DİLBAZ Ankaralılar soğuk ve kasvetli kış nedeniyle sürekli kapalı alanlarda vakit geçiriyor. En işlek caddeler ve parklar çok az misafiri ağırlarken, vatandaşlar soğuk nedeniyle AVM’ler de vakit geçirmeyi tercih ediyor. Uzmanlar, soğuk havanın insanların psikolojilerini olumsuz etkilediğini belirterek, bu dönemde gözlenen yorgunluk, keyifsizlik ve enerji kaybının kışın yaşanan hava değişiminden kaynaklandığını söylüyor.

MUTSUZLUĞUN SEBEBİ KIŞ

Kışın uyku ihtiyacının arttığı, enerji ve keyif düzeyinde azalma görüldüğünü dile getiren psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, “Kışın günler kısalıyor, güneş ışığı azalıyor ve insanlar sürekli kapalı ortamda kalıyor. Bu da kişilerin psikolojilerini olumsuz yönde etkiliyor. İnsanların yaz aylarında, yaşadıkları olaylara karşı yaklaşımları, kendilerine duydukları güven hissi, kışın yerini mutsuzluğa, iç sıkıntısına, fiziksel ve ruhsal bitkinliğe, yorgunluğa ve uyku haline bırakabiliyor” dedi. SABAH

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:31 Ocak 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.