Kan bağışı için evladını motive etmeli

Türkiye Kan Merkezleri ve Transfüzyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürol Emekdaş, annelerin evlatlarına yönelik motivasyonunun kan bağışı konusunda büyük önem arz ettiğini söyledi.

Türkiye Kan Merkezleri ve Transfüzyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürol Emekdaş, annelerin evlatlarına yönelik motivasyonunun kan bağışı konusunda büyük önem arz ettiğini söyledi. Emekdaş, kadınların fizyolojik durumları nedeniyle erkeklerden daha az kan bağışında bulunduğunu, annelerin evlatlarını motive ederek bağış konusunda yönlendirici olmalarının aradaki eksikliği giderme noktasında büyük destek sağlayacağını belirtti.

kanbagisiBir ülkenin kan ihtiyacının karşılanması noktasında mevcut nüfusunun yüzde 5 ile 6'sının bağışta bulunmasına gereksinim duyulduğuna vurgu yapan Emekdaş, gelişmiş ülkelerde bu orana çok rahat ulaşılabildiğini dile getirdi. Nüfus arttıkça kan ihtiyacının da arttığına dikkati çeken Emekdaş, uluslararası veriler ışığında şu bilgileri paylaştı: "Uluslararası verilere göre, ülkelerin kan ihtiyacının karşılanması için nüfusun yüzde 5 ile 6'sı oranında yıllık kan toplanması gerekiyor. Gelişmiş ülkelerde bu orana ulaşılıyor. Örneğin Japonya yılda 6 milyon ünite kan topluyor. Nüfusun yüzde 5'i bunu sağlayabiliyor. Ne yazık ki ülkemizde şu anda 1,5 milyon ünite civarında kan bağışlanıyor. Yıllık ihtiyaca bakıldığında ise rakamlar bir milyon 800 bin civarında seyrediyor. Tabi ki nüfus arttıkça ihtiyaç da artıyor. Dolayısıyla toplumdaki bireyler bilinçlendirilerek kan bağışında sürekliliğin sağlanması gerekir."

"ERKEKLERİN KAN VERME ORANI DAHA FAZLA" Emekdaş, erkeklerin kadınlara göre daha fazla kan bağışında bulunduğunu belirterek, "Bunun en önemli sebeplerinden biri kadınların fizyolojik durumlarıyla ilgili. Kan tablolarında düşük seyirlerin olması, kadınların özel günleri nedeniyle kan kayıplarının olması, kilolarının erkekler kadar çok olmaması... Kan bağışçısının 50 kilogramın üzerinde olması gerekiyor. Dolayısıyla erkeklerin kan verme oranı daha fazla" dedi.

"Kadınlar kan veremeyecek" gibi bir durumun söz konusu olmadığını vurgulayan Emekdaş, kadınların kan alma birimlerine müracaat ederek değerlendirmeye tabi tutulmalarında yarar olacağını ifade etti. Prof. Dr. Emekdaş, kadınların kan verememesi durumunda bile bağış aktivitelerinde etkin şekilde yer alması gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti: "Kadınların bağış aktivitelerinde etkin rol oynaması, toplumun diğer bireylerinin motive edilmesine büyük katkı sağlayacaktır. Çünkü genç kızlarımız, geleceğin anne adayları ve annelerimiz... Kadınlarımız toplumumuzda çok önemli bir yere sahip. İlk kan bağışımda annemin, 'aslan oğlum benim' dediği övgüyü unutmam mümkün değil. Dolayısıyla annelerin evlatlarına yönelik motivasyonu kan bağışı konusunda büyük önem arz ediyor." A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:13 Mart 2015Yayınlanma Tarihi:17 Mart 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.