Kafa travması ile Alzheimer arasındaki bağlantı bulundu

Bilim adamları, kafa travması sonrası Alzheimer riskinin artmasına, travma sonucu belirli enzim sistemlerindeki karışıklığın neden olduğunu tespit etti.

Bilim adamları, kafa travması sonrası Alzheimer riskinin artmasına, travma sonucu belirli enzim sistemlerindeki karışıklığın neden olduğunu tespit etti.

Alman Bild der Wissenschaft sitesinde yayımlanan araştırmaya göre, beyin  veya kafatası travmalarında beyin sinir hücrelerindeki taşıyıcı proteinler GGA1  ve GGA3 azalıyor. Buna karşılık BACE1 proteinin miktarı artıyor.

BEYİN NASIL ÇALIŞIR

Alzheimer ve demans hastalarından alınan dokularda da GGA1 ve GGA3'ün  azaldığı, BACE1'in arttığı biliniyor. BACE1 enzimi Alzheimer araştırmalarında tanınan bir faktör. BACE1,  Alzheimer'in oluşumunda kilit rol oynayan beta amiloid proteinlerin oluşumunda  yer alıyor. Bu proteinler sağlıklı insanlarda da üretiliyor, ancak Alzheimer hastalarındaki gibi beyindeki gri maddede birikmiyor.

ALZHEIMER HAKKINDA HER SEY

Alzheimer'da bu birikim sonucu oluşan plaklar sinir hücrelerine zarar  veriyor. Araştırmaya katılan biyolog Giuseppina Tesco, protein sistemleri normal  çalıştığında BACE1'in sürekli taşınarak, imha edildiğini belirtti. Araştırmanın, GGA1 ve GGA3'ün azalmasının, beyin travması sonrası  BACE1'in taşınmasını ve imhasını engellediğini gösterdiğini ifade eden Tesco,  sonuçlar yardımıyla BACE1 ve dolayısıyla beta amiloid proteinlerin birikimini  engelleyecek ilaçlar geliştirilebileceğini kaydetti. ANKARA A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:20 Eylül 2012Yayınlanma Tarihi:21 Eylül 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.