Kadınlarda deprem erkeklerde gelecek korkusu var

7,2’lik Van depreminin ardından yaraları sarmak üzere deprem bölgesine giden Uzman Psikolog Elif Kandaz bölgenin ruh sağlığını anlattı.

7,2’lik Van depreminin ardından yaraları sarmak üzere deprem bölgesine giden Uzman Psikolog Elif Kandaz bölgenin ruh sağlığını anlattı.

100 Deprem travmasının göç travmasını bastırdığını korku nedeniyle insanların göç ettiğini ifade eden Kandaz, kadınlarda deprem korkusunun erkeklerde ise gelecek korkusunun olduğunu söyledi. 23 Ekim’de Van’da meydana gelen 7,2’lik deprem Türkiye’de deprem gerçeğini gözler önüne sererken bölgeye gerek ayni gerek ise nakdi yardım konusunda adeta seferberlik başlatıldı. Öyle ki seferberlik ülke sınırlarını dahi açtı. Dünya Van’ın yaralarını sarmak için tek yürek tek bilek oldu. Yardımlar öncelikle beslenme ve barınma ihtiyaçların karşılanmasına yönelik olurken kişilerin ruh sağlığında duygusal ihtiyaçların karşılanması da günden güne önem arz etmeye başladı. Bu konudaki yardım bölgeye gecikmedi. Afetlerde Psikososyal Hizmetler Birliği bir grup psikiyatrist ve psikologla bölgeye çıkartma yaptı. Grup arasında Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Psikologu Elif Kandaz da vardı. Elif Kandaz bölgeye ilişkin izlenimlerini paylaştı. DEPREM PSİKOLOJİSİYLE İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN....

BÖLGE HALKINA HİZMET

sssssssssİkinci ekip olarak bölgeye gittiklerini ifade eden Kandaz, Van merkez ve Erciş olmak üzere iki farklı kampta Kızılay’ın çadırlarında bölge halkına hizmet verdiklerini söyledi. Hane gezileri yaptıklarını, kadın ve erkeklerle hem ayrı ayrı hem de gruplar halinde görüşmeler yaptıklarını ifade eden Kandaz, ileriye dönük bölgede dosya sistemi oluşturduklarını kaydetti.

GEÇMİŞ HASTALIKLARLA İLGİLİ ÖYKÜLER

Tekrar tekrar aynı şeylerin konuşulmaması, sil baştan olmaması için buna ayrı bir önem verdiklerini dile getiren Kandaz, travmaya yatkın kişilikleri tespit amacıyla geçmiş hastalıklarla ilgili öyküler topladıklarını söyledi. Depremzedelerde depremin ardından ilk bir ayda ortaya çıkan Akut Stres Sendromu gözüktüğünü belirten Kandaz halkla duyarsızlaştırma yönünde çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Kandaz; “Travma sonrası stres bozukluğuna yatkın kişileri ayrı sınıflandırdık. Çünkü o kişilerle bireysel görüşmeler önemli. Kişinin duygu, düşünce ve olayı ayrıştırmasına ilişkin çalışma yaptık. Yaşananlar iç içe geçmiş bir durumda. Öyle ki deprem günü giyilen bir kıyafeti artık insanlar bir daha deprem olur diye giymek istemiyor. O anların hatırlanmaması için çözümlemeler yaptık. Duyarsızlaşma ve yeniden yapılandırma çalışmalarında bulunduk.” Dedi. Tam toplanmışlardı ki ikinci Van depremiyle her şeyin sil baştan olduğunu ifade eden Uzman Psikolog Elif Kandaz; “Umut beslemeye başlamışlardı ki ikinci deprem yaşandı. Bu sil baştanlara neden oldu. İlk depremin hiçbir etkisi yoktu ikinci depremle birlikte. Korkular ikinci depremle başladı yeniden. Onlara bununla baş edebileceklerini hatırlattık.” Dedi. Kadın ve erkeklerin kaygı ve korkularının farklı olduğunu kaydeden Kandaz, çocukların ise daha kolay onarıldığını söyledi. Kandaz;

KADIN DEPREMDEN ERKEK GELECEKTEN KORKUYOR

“Kadınlar deprem ve ölüm korkusunu hissediyor erkekler ise gelecekten kaygılı. Borçlarımızı nasıl ödeyeceğiz, ileride neler yapacağız diyor. Bir öfke var erkeklerde. Çocuklarda da korku var ama daha kolay onarıyorlar kendilerini. Oyunlar oynuyorlar, etkinliklerde bulunuyorlar. Bu durum onları rahatlatıyor. Deprem çocukları olgunlaştırdı.” Dedi. Bölgede yaşanan göçleri de değerlendiren Uzman Psikolog Elif Kandaz her felaket sonrası göçlerin yaşanabileceğini hatırlattı ve ekledi;

DEPREM TRAVMASI GÖÇ TRAVMASINI BASTIRDI

“Her felaket sonrası olumsuzluklar olur göçler yaşanır. Marmara’da da yaşanmıştı hatırlanacağı üzere. Ancak bölgede onarımlar tamamlandıktan sonra dönüşlerin olduğunu biliyoruz. Van’ın toparlanacağı ve daha güçlü olacağına inanıyorum. Ben umutsuz değilim ama onlar travmatize olmuş vaziyetteler. Temel güvenleri sarsılmış durumda. Toprak en güvenilir yerdi ancak toprağın sallandığını görünce güvenleri de sarsıldı. Tabii çok umutlu olmalarını beklemek şuan mümkün değil amacımız travma oluşmasın, güvenini kaybetmesinler. Göç de travmatik bir olay. Hangi travmatik olayın ağır bastığı önemli burada. Deprem travması göç travmasından ağır bastığı ki insanlar onun için göç ediyor.”

DESTEK ARTARSA BÖLGE NORMALE DÖNER

Meslektaşlarını da göreve çağıran Kandaz, dönüşümlü olarak tüm psikiyatrist ve psikologların bölgede yardıma gitmesi gerektiğini söyledi. Verilen psikolojik desteğin kişi sayısı olarak artırılmasının daha iyi olacağına vurgu yapan Kandaz, destek ne kadar çok olursa bölgede hayatın o kadar hızlı normale döneceğine dikkat çekti. Şaban Özdemir (NPGRUP)  

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:24 Kasım 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.