Kadının bağımsız olabilmesinin bedeli!

Kadının Görünmeyen Emeği: İkinci Vardiya araştırmasına göre, ev işlerinin paylaşımında lehine bir değişim olsa da esas sorumluluk hala kadınların omuzlarında.

Kadının Görünmeyen Emeği: İkinci Vardiya araştırmasına göre, ev işlerinin paylaşımında lehine bir değişim olsa da esas sorumluluk hala kadınların omuzlarında. ikikatcalismakİş yerinin yanı sıra evde de mesai harcayan çalışan kadın, evde eşinden gerekli desteği göremiyor. Evde tamirat ve bakım işlerini yapan, salataya yapmaya, sofra kurup kaldırmaya yardım eden erkek, kadının yükünü en çok çocuk bakımında paylaşıyor.

Gazi Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi ve Anka Kadın Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Suna Başak, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sevgi Kıngır ve Anka Kadın Araştırma Merkezi Başkan Yardımcısı Şehnaz Yaşar'ın gerçekleştirdiği "Kadının Görünmeyen Emeği: İkinci Vardiya" başlıklı araştırma sonuçlandı.

MUTLU BİR AİLE OLMAK ZOR DEĞİL

Yaş ortalaması 35 olan, üniversite ve üzeri eğitim düzeyinde, tam zamanlı çalışan bin 23 evli kadın ve erkek üzerinde yapılan araştırmayla, çalışan kadınların, "evde yaptıkları ve maddi bir karşılığı olmayan iş yükü" olarak tanımlanan "ikinci vardiya" noktasındaki durumunun değerlendirilmesi amaçlandı. Geçen yıl Türkiye'de kadınların iş gücüne katılım oranının yüzde 28,7 olduğunu gösteren OECD verilerine göre, Türk kadının yaklaşık dörtte biri, karşılığı ödenen çalışma yani "birinci vardiya" içerisinde yer aldı. Çalışma hayatında yeri artsa da kadınların ev içi işlerin yükünü taşımayı sürdürdüklerini ortaya koyan araştırmada, ev ve çocuk bakımı konularında harcanan emekte, kadınların eşlerinden destek aldığı ancak işlerin büyük kısmını tek başına yaptığı görülüyor. Araştırmaya göre, evde kadınların yaptığı işlerin başında çamaşır yıkamak geliyor. Kadınların yüzde 85,3'ü, erkeklerin yüzde 3,3'ü çamaşır yıkarken, evlerde bu işin birlikte yapılma oranı yüzde 8,2. Kadının evde en çok yaptığı işler, dolap ve çekmecelerin düzenlenmesi (yüzde 79,5), yemek pişirme (yüzde 78,7), basit dikiş işleri (yüzde 78), bulaşık yıkama (yüzde 74,3), lavabo ve banyo temizliği (yüzde 74,2), çamaşırları ütüleme (yüzde 71,5) ve tozların alınması (yüzde 71,3) sıralamasıyla devam ediyor. Evde erkeklerin yemek pişirme oranı yüzde 2,9 olurken, yemek hazırlamak için çiftlerin mutfağa birlikte girme oranı ise yüzde 14,5. "Kadın işi" olarak adlandırılan bu işlerin yanında kahvaltı hazırlama, salata ve yardımcı yemek yapma, evin süpürülmesi ve ortalığı toplamada erkeğin yardımı artıyor. Erkek yemek pişirmeye çok fazla yardımcı olmuyorsa da kadın ve erkeğin birlikte çalışma oranı sofra kurup kaldırmada yüzde 52'ye, salata ve yardımcı yemekler söz konusu olduğunda yüzde 37'ye, ortalığı toplamada yüzde 34,5'e, kahvaltı hazırlamada yüzde 32'ye, evin süpürülmesinde yüzde 24,8'e yükseliyor. Evde erkeğin tek başına yaptığı işlerin başında yüzde 68,9'luk oranla tamirat, onarım ve bakım işleri geliyor. Taksit ve faturaların ödenmesini de yüzde 50,9'luk oranla erkekler üstleniyor.

EŞLER, HASTA ÇOCUKLA BİRLİKTE İLGİLENİYOR

Ev içi işlerle kıyaslandığında, kadın ve erkeğin birlikte en çok mesai harcadığı alan çocuk bakımı. Kadının sorumluluğu erkeğe göre daha fazla olsa da çocuk bakımını genellikle eşler birlikte yapıyor. Kadın, çocuğun temizliği ve giydirilmesinde yüzde 40,6, çocuğa yemek yedirmede yüzde 31,4, oyun oynamada yüzde 10,5, ödevlerin yaptırılmasında 15,9'luk paya sahipken, erkeklerde bu oran çocuğun temizliği ve giydirilmesinde yüzde 2,2, yemek yedirmede yüzde 1,6, oyun oynamada 4,5, ödevlerin yaptırılmasında 4,9'a düşüyor. Erkeklerin çocuk bakımıyla ilgili tek başlarına yaptıkları işler, yüzde 5,7 ile çocukların okula/sosyal faaliyete götürülmesi, ödevlerin yaptırılması ve oyun oynama olarak sıralanıyor. Kadın ve erkeğin çocuk bakımındaki en büyük işbirliği ise çocuk hastalandığında ortaya çıkıyor. Hasta olduğunda kadın ve erkek yüzde 49,4'lük oranda çocukla birlikte ilgileniyor. A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:14 Aralık 2013Yayınlanma Tarihi:15 Aralık 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.