Kadına şiddet aslında erkeklerin sorunu!

“Medya, Kadın ve Şiddet” paneli gerçekleştirildi.

“Medya, Kadın ve Şiddet” paneli gerçekleştirildi.

Üsküdar Üniversitesi, “Kadına yönelik şiddet”i “medya” açısından ele aldı.  Üsküdar Üniversitesi İnsan Odaklı İletişim Uygulama ve Araştırma Merkezi  ve İletişim Araştırmaları Derneği’nin düzenlediği “Medya, Kadın ve Şiddet”  panelinde kadına şiddetin önlenmesi için okullarda “toplumsal cinsiyet eşitliği dersinin verilmesi istendi. kadina_siddet_uskudar_universitesi Üsküdar Üniversitesi’nde düzenlenen panelde “kadına şiddet” konusunun aslında kadınların değil, şiddet uygulayan erkeklerin sorunu olduğu ve şiddetin önlenmesi için öncelikle okullarda öğrencilere, cinsiyet eşitliği dersinin verilmesi gerektiği fikri ön plana çıktı. Panelin açılış konuşmalarını Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Zelka,  İLİMER Müdürü Prof. Dr. Nazife Güngör yaptı.  İLAD Başkanı Prof. Dr. Aysel Aziz’in yönettiği panelde konuşan İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü, Avukat Nazan Moroğlu, insan haklarının olmadığı bir yerde kadın haklarından bahsedilemeyeceğini söyledi.

TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ DERSİ KONULMALI

Moroğlu, bir ülkenin gelişmişlik düzeyini anlamak için kadınların durumuna bakılması gerektiğini de belirterek Türkiye’de bulunan 38 milyon kadının 24 milyonunun ilkokul seviyesinde eğitimleri bulunduğunu, 2 milyon 205 bin kadının ise okuma yazma bilmediğini söyledi. Moroğlu “Türkiye de kadın insan haklarından dahi yararlanamıyor. Yasalarımızda kadınlara şiddetin korunması için her türlü ayrıntı var. Ancak çoğu kadın yasalarda bulunan haklarını kullanmıyor, yasalarda olmasına rağmen yasalar uygulanmıyor. Bu nedenle üniversitelerde toplumsal cinsiyet eşitliği dersi konulmalı” dedi. kadina_siddet_uskudar_universitesi1 KADINA ŞİDDET ASLINDA ERKEKLERİN SORUNU!

Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevil Atasoy da “kadına şiddet” konusunun aslında kadınların değil, şiddet uygulayan erkeklerin sorunu olduğunu belirterek “Kadına Şiddetin Suç Haberciliği Açısından Analizi”ni yaptı. Atasoy, İngiliz The Sun gazetesinin 3. sayfa güzeli haberleri gibi Türkiye’de de şiddet içerikli haberlerin, dizi film ve şiddet içerikli şarkı kliplerinin kadına şiddeti artırdığını, abartılı şiddet haberlerinin ise bir süre sonra herkesi duyarsızlaştırıp, şiddeti olağan hale getirdiğini söyledi.

KADINA YÖNELİK NEFRETİ KAFALARDAN SİLMELİYİZ

Atasoy, “Kadına şiddet, aslında kadının değil, onlara şiddet uygulayan erkeklerin sorunu. Erkekler egemenliklerini kaybetme korkusuyla şiddet uyguluyor. Kadının giderek özgürleşmesi, ayağa kalkması nedeniyle erkek korkuyor. Medyada haber ve görsellerin kontrollerini de erkek yöneticiler yapıyor. Kadına yönelik nefreti birtakım kafalardan silemezsek, şiddeti ne yaparsak yapalım önleyemeyiz” diye konuştu. İstanbul Aydın Üniversitesi öğretim görevlisi, hukukçu ve akademisyen Prof. Dr. Özden Cankaya da yasaların kadına yönelik şiddetin önlenmesine yeterli olmadığını, çünkü kadın-erkek eşitliğinin yasalarda yazılı olduğu halde gerçek hayatta uygulanmadığını söyledi. Cankaya, RTÜK araştırmalarına göre vatandaşların günde 4,5 saat televizyon izlediğini, dizi film ve programlarda şiddet sahnelerinin fazla bulunduğunu belirtti. Cankaya “Türkiye’de çocuklar 14 yaşına gelene kadar 18 bin cinsel saldırı ve taciz sahnesi izliyor. Televizyondaki  bir çok programda kadın-erkek ayrımı yapılıyor” dedi.

KADINA KADIN DEMEYEN BİR MİLLETİZ!

Panelde konuşan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu üyesi  gazeteci Göksel Göksu da kadına şiddetin önlenmesi için ilk olarak ana okullarından başlayarak çocuklara toplumsal cinsiyet eşitliğinin öğretilmesi gerektiğini belirtti. Göksu, çocukların daha bebekliklerinden itibaren cinsiyet ayrımcılığı ile yetiştirildiğini, medyada ideal kadın, güzel kadın, mağdur kadın söylemlerinin bulunduğunu belirterek şiddet uygulayan tarafın teşhir edilmediğini söyledi. Göksu “Kadına kadın demeyen, bayan diyen bir milletiz. Haberde mağduru değil, faili teşhir etmeliyiz. Medyanın sorgulanacak çok yönleri var. Ama kadınları seçimlerde sokak sokak dolaşın diyerek kullandıktan sonra evine gönderen, hamileler sokakta dolaşmasın, kadın kahkaha atmasın diyenlerin de kadına yönelik şiddette payları var. Toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanırsa şiddet önlenebilir. Üniversitelerde hatta ana okullarında çocuklara toplumsal cinsiyet ayrımcılığı dersi konulup öğretilmeli. Sorumluluk kadın-erkek herkesin. Kadın-erkek el ele verirse şiddet önlenir.”dedi.

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:12 Mart 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.