İsveç’te mezar taşlarında yeni dönem

Dijital kameralı mobil telefonlarının etkisiyle yaygınlaşan QR Kodu artık mezar taşlarında da kullanılıyor.

İsveç’te bir çok cenaze firması, talep durumunda mezar taşlarına ölen kişi hakkında bilgi, fotoğraf, görüntü içeren internet sayfasına yönlendiren barkod da işliyor.

İsveç Cenaze Büroları Birliği (Sveriges Begravningsbyråers Förbund) Başkanı Ulf Lernéus, daha önce yer darlığından sadece ölen kişinin isim, doğum ve ölüm tarihlerinin yer aldığı mezar taşlarında artık bu QR kodu sayesinde istenilen bilginin paylaşılabildiğini söyledi.

Mezar taşları üzerinde QR kodlarının akıllı telefonlara indirilen aplikasyonlar vasıtasıyla rahatlıkla okunabildiğini kaydeden Lernéus, “Kodu scan ettiğinizde ölü hakkında, yakınlarının karar verdiği resim, müzik, görüntü, aile ağacı gibi bir çok bilgiye ulaşabiliyorsunuz” diye konuştu.

QR KOD NEDİR?

QR kodu adını İngilizce Çabuk Tepki (Quick Response) kelimelerinin baş harflerinden alır. Mobil cihazların kameralarından okutulabilen özel matriks barkod (veya iki boyutlu barkod) türüdür.

Kod genellikle kare beyaz fon üzerinde siyah motiflerden oluşur. Otomotiv sanayiinde kullanılması amacıyla geliştirilen QR kodu, Japonya ve Güney Kore'de oldukça yaygın kullanılmaktadır.

Günümüzde dijital kameralı mobil telefonlarının etkisiyle QR Kodu kullanımı yaygınlaşmaya başlamıştır. Kaydedilen görsel çözümlenerek barkod içeriği kullanıcıyı internet adresine, e-posta adresine, telefon numarasına, iletişim bilgilerine, SMS veya MMS'ye veya coğrafi konum bilgisine yönlendirebilir.

HÜRRİYET


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:10 Kasım 2015Yayınlanma Tarihi:06 Kasım 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.