İşte yeni fobimiz

İnsanların yüzde 91’i cep telefonunu 7 gün 24 saat, en fazla 1 metre mesafede tutuyor.

İnsanların yüzde 91’i cep telefonunu 7 gün 24 saat, en fazla 1 metre mesafede tutuyor.

fobilerVodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, insanlarda cep telefonu olmaması fobisinin (NomoPhobia) başladığını belirterek, “İnsanların yüzde 91’i cep telefonunu 7 gün 24 saat, en fazla 1 metre mesafede tutuyor. Yüzde 66’sı uyurken de telefonu yanında bulunduruyor” dedi. Avrupa’da 2.4 trilyon Euro’luk perakende endüstrisini temsil eden ECR (Etkili Tüketici Tepkisi) Avrupa’nın Brüksel’de düzenlenen uluslararası konferansında, perakende dünyasının yeni alışkanlıkları tartışıldı. Konferansta konuşan Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, mobilite geliştikçe insanlar arasında farklı eğilimlerin oluştuğuna dikkat çekti. Artık insanlarda cep telefonu olmaması fobisi (NomoPhobia) başladığını anlatan Timuray, şöyle konuştu:

UYURKEN DE YANIMIZDA

“İnsanların yüzde 91’i cep telefonunu 7 gün 24 saat, kendisine en fazla 1 metre mesafede tutuyor. Yüzde 66’sı uyurken de telefonu yanında bulunduruyor. Yüzde 70’i gün içinde cep telefonlarını saatte en az bir defa kontrol ediyor. Yüzde 26’sı yemek yerken bir yandan da cep telefonunu kontrol ediyor.. Yüzde 20 telefonunu kaybetmektense evlilik yüzüğünü kaybetmeyi tercih ediyor. Yüzde 33 telefonunu kaybetmek yerine cüzdanını kaybetmeyi tercih ediyor. Kayıp cüzdan bildirimleri ortalama 26 saat sonra yapılırken, kayıp cep telefonu bildirimleri ortalama 68 dakikada yapılıyor.”

FOBİLERİNİZDEN KOLAYCA KURTULABİLİRSİNİZ

BIG DATA OLGUSU GELİYOR

Bugün dünya nüfusunun yüzde 40’ı online yaşadığını kaydeden Timuray, bazı pazarlarda insanların mobil erişim oranının banka hesabına veya temiz suya ulaşma oranından daha yüksek olduğunu söyledi. 2020 yılında 50 milyon makinenin birbirine bağlanacağını ve 1.2 trilyon dolarlık gelir yaratacağının öngörüldüğünü kaydeden Timuray şunları söyledi: “Önümüzdeki dönem datanın patlayacağı bir dönem olacak. Karşımıza ‘Big data’ (büyük veri) dediğimiz olgu çıkacak. Çok daha büyük oranda bilgilerin saklanması ve analiz edilmesi gerekecek. Yeni bir iş alanı doğacak. ‘Big data’ sayesinde tüketicinin eli kuvvetlenecek. Çünkü artık tüketici anında bilgiye ulaşıp fiyattan kaliteye her türlü karşılaştırmayı yapabiliyor. RedLaser gibi mobil uygulamalar, tüketicilerin bir mağazada gördükleri bir ürünün barkodunu akıllı telefonlarına okutarak, anlık fiyat bilgisine ulaşmalarına ve ürün kıyaslaması yapmalarına olanak tanıyor.”

DİJİTAL VİTRİNDEN ALIŞVERİŞ DÖNEMİ

Mobilin artık ülkelerin geleceğinde belirleyici bir rolü olduğunu anlatan Timuray, “Artık insanlar mağaza vitrinlerini bile dijital olarak yapıyor. Akıllı telefon kullanıcılarının yüzde 46’sı önce dijital vitrin dolaşıp sonra alışverişe çıkıyor, yüzde 37’si ise dijital gezip dijital alışveriş yapıyor” dedi. Dünyada akıllı telefon penetrasyon oranının yüzde 18 olduğunu, Türkiye’de de benzer seviyede bulunduğunu sözlerine ekleyen Timuray, araştırma şirketi Gartner’ın 2016 yılında 450 milyon insanın mobil ödeme yoluyla 617 milyar dolarlık ticaret hacmi yaratacağını öngördüğünü vurguladı.

ECR NEDİR?

ECR Avrupa, 1994 yılında Brüksel’de kuruldu. Satışları 2.4 trilyon Euro’ya ulaşan perakende endüstrisi, tek başına tüm Avrupa’nın tüketim harcamalarının üçte birini teşkil ediyor. ECR Avrupa, tedarikçi, lojistikçi, perakendeci, üretici ve hizmet sağlayıcının rekabet ederken aynı zamanda birlikte çalışmasını ve bu yolla endüstriyi tüketici açısından çekici ve faydalı hale getirmeyi hedefliyor. ECR Avrupa, misyonunu “Birlikte çalışarak tüketici taleplerini daha iyi, daha hızlı, sürdürülebilir ve daha az maliyetli hale getirmek” olarak belirliyor. Bu yıl 17’nci kez düzenlenen konferansta. “Aydınlık Gelecek” başlığyla sektörün gelecek projeksiyonu çizildi. Konferansa Carrefour CEO’su Georges Plassat, Unilever Avrupa Genel Başkanı Jan Zijderveld, Coca-Cola Avrupa Genel Başkanı Dominique Reiniche, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Joaquín Almunia gibi isimler katıldı. Konferansın Türkiye’den tek katılımcısı Serpil Timuray oldu. HÜRRİYET

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:17 Mayıs 2013Yayınlanma Tarihi:23 Mayıs 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.