İşte anne olmak için en iyi ülke

Anne olmak için en iyi ülkenin Norveç olduğu belirlendi.

Merkezi Londra'da bulunan "Save The Children" (Çocukları Koruyun) kuruluşunun, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 179 ülkeyi kapsayan raporu, dünyada anne olmak için en iyi ülkeler sıralamasında Norveç'in başı çektiğini, Somali'nin ise sonda yer aldığını ortaya koydu.

Kadın sağlığı, çocuk sağlığı, bebek ölüm oranları, eğitim olanakları, ekonomik refah ve kadınların siyasete katılım oranı gibi veriler göz önüne alınarak yapılan araştırma, ilk 10 sıradaki ülkelerde 290 kadından birinin 5 yaşın altındaki çocuğunu kaybettiği, son 10 sıradakilerde ise 8 kadından birinin çocuğunun 5 yaşına girmeden öldüğünü gözler önüne serdi.

Kuruluş, hafta sonu tüm dünyada kutlanacak Anneler Günü öncesinde yayımladığı 16. yıllık "Dünya Annelerinin Durumu Raporu"nda ülkenin zenginliğinin annelere mutluluk getirmediğine de değinerek ABD'nin listenin 33. sırasında yer aldığı, Amerikalı annelerin doğum sırasında ölme riskinin Polonya'dakilerden 10 kat fazla olduğu örneğini verdi. Raporda, anne olmak için en iyi 10 ülke Norveç, Finlandiya, İzlanda, Danimarka, İsveç, Hollanda, İspanya, Almanya, Avustralya, Belçika olarak sıralandı.Türkiye'nin 65. sırada yer aldığı listede, 177. sırada çatışmalara sahne olan Orta Afrika Cumhuriyeti, 178. sırada Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve son sırada Somali bulunuyor. Rapora göre, Sahraaltı Afrikası'ndaki ülkelerde 30 anneden biri, gebelikle ortaya çıkan hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiriyor. 8 çocuktan biri ise 5. doğum gününü göremiyor. Somali'de çocukların yaklaşık yüzde 15'inin 5. doğum gününü göremediği belirtilen raporda, bu oranının Norveç'te yalnızca yüzde 0,3 olduğu vurgulandı. Raporda, Somalili çocukların en fazla 2,5 yıl, Norveçlilerin ise en az 17,5 yıl eğitim aldığı kaydedildi. Norveç'te 2013 verilerine göre, 14 bin 900 kadından biri, Türkiye'de ise 2 bin 300 kadından biri gebelik sırasında ya da doğumda ölüyor. Norveç'te 1000 çocuktan 2,8'i, Türkiye'de ise 19,2'si 5. yaşını göremiyor.Çocuk büyütmenin en zor olduğu bölgelerden, dünya nüfusunun yüzde 24'ünün yaşadığı Güney Asya'da her yıl 423 bin bebek, doğdukları gün ölüyor. Raporda ayrıca dünya nüfusunun yüzde 54,5'inin kırsal alanlarda ve sağlık, eğitim imkanlarından uzak yaşadığı, bu oranınn 2050'de yüzde 66'ya çıkmasının beklendiği de vurgulandı. Kırsal alanlarda yaşayanların sayısındaki en fazla artışın Afrika ve Asya'da olacağı öngörüldü.

A.A


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:05 Mayıs 2015Yayınlanma Tarihi:07 Mayıs 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.