'İstanbul’un 100 Sinema Salonu'

Doç. Dr. Barış Bulunmaz ve Yrd. Doç. Dr. Ömer Osmanoğlu’ndan “İstanbul’un 100 Sinema Salonu”

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı, Medya ve İletişim Sistemleri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Barış Bulunmaz ile İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Felsefe Bölüm Başkan Vekili Yrd. Doç. Dr. Ömer Osmanoğlu’nun birlikte yazdıkları “İstanbul’un 100 Sinema Salonu” adlı kitap yayınlandı.

'İstanbul’un 100 Sinema Salonu'Tarih, kültür, bilim, sanat, edebiyat gibi pek çok sahada İstanbul’un farklı yüzlerini tanıtan “İstanbul’un Yüzleri” serisinin 76. kitabı “İstanbul’un 100 Sinema Salonu” raflardaki yerini aldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. tarafından basılan kitapta; sinema salonlarının kuruluş tarihleri, gösterilen film türleri, yaşanan çarpıcı olaylar, hatıralar, anekdotlar, isim değişiklikleri, salonun mülkiyetinde ve işletmesinde yaşanan değişimler ve sinema salonunun son durumu kronolojik bir biçimde okuyucuya tanıtılıyor. Kitap, İstanbul’un kültürel dokusunu ve serüvenini sinema salonlarının tarihi üzerinden anlatıyor.

Beyoğlu’ndan Kadıköy’e, Fatih’ten Şişli’ye, Beşiktaş’tan Bakırköy’e kadar İstanbul’un birçok ilçesinde kurulan ve kitaba konu olan yüz sinema salonu arasında tarihi Melek Sineması, Lale Sineması, Cine Palace, Süreyya Sineması, Elhamra Sineması, Geyikli Sineması, Feriye Sineması ve Pera Sineması gibi şehrin gösteri dünyasına damgasını vuran sinema salonları bulunuyor.

Kitabın önsözünde şu bilgiler yer alıyor:

“Dünyanın en güzel şehirlerinden biri olan İstanbul, birçok kültürel özelliğinin ve güzelliğinin yanında, sinema salonları ile de kendine has eşsizliğini ve farklılığını gösterir. Geçmişten günümüze kültürel mirasın değerli yapı taşlarından olan ve mimarisi yanında yaşanmışlıklarıyla da çok önemli bir yer teşkil eden sinema salonları, gerek yaşanılan devrin birer buluşma noktası olma özelliği, gerekse de modadan sanata ya da giyim-kuşamdan yemek alışkanlıklarına kadar, her zaman dönemi okumak adına yapılan çalışmalarda dikkat edilmesi ve başvurulması gereken mekânlar olma özelliğine sahiptir.

İstanbul ve sinema salonları. Bir tarafta yeni bir eğlence ve sosyalleşme aracı olarak sinemanın beyazperdedeki büyülü atmosferi, diğer tarafta bu mekanların İstanbul’un tarihi ve kültürel serüveni içerisinde geçirdiği kimi zaman keyifli kimi zaman da engebeli bir yolda doğru tarafı bulmaya ve ayakta kalmaya çabalayan mücadelesi. Bazen mahalle sakinlerinin bir araya gelerek birbirleri ile vakit geçirmesine ve yaşamlarına ortak bir yer açmasına vesile olan yazlık sinemalar, bazen de toplumdaki yerini ve konumunu belirginleştirmek istercesine kendisini göstermeye çabalayan insanların belirli ritüeller eşliğinde gittikleri kışlık ya da kapalı sinemalar.

İstanbul’un sinema salonlarını okuyucuya tanıtmak maksadıyla; şehrin sosyal, tarihsel ve sanatsal hafızasının tazelenmesi ve sinema kültürünün gelecek nesillere aktarılmasını amaçlayan bu çalışmada; kent belleğimizin önemli göstergelerinden biri olan sinema salonları konum, fiziksel özellikler, gösterilen film türleri, çarpıcı olaylar, sinema salonunun akıbeti gibi kriterler çerçevesine tanıtılmıştır. Sinema salonlarının kuruluş tarihleri, hangi ilçede ve semtte yer aldıkları, zaman içinde yaşadığı mülkiyet ve işletmeci değişiklikleri, mevcut durumları, İstanbul’un şehir ve kültür tarihindeki yerleri, salonlarda gösterilen belirli filmler, mekânlara ait önemli olaylar ve anılar gibi konuları ele alan çalışma, İstanbul’un kültürel dokusunu ve serüvenini sinema salonlarının tarihi üzerinden görme gayretinin bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır.”

ÜHA


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:21 Mayıs 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.