İşitme kaybı sonrası bunamaya dikkat!

Beyin sesleri kelimeye dönüştürmek için o kadar çaba harcıyor ki, yanıt vermek için bilgiyi işlemeye gücü kalmıyor. İşte işitme kaybı sonrası bunama.

Beyin sesleri kelimeye dönüştürmek için o kadar çaba harcıyor ki, yanıt vermek için bilgiyi işlemeye gücü kalmıyor. İşte işitme kaybı sonrası bunama.

isitme_kaybi_bunamaGeçen gece bir edebiyat dergisi için yapılan fon toplama gecesinde, kendimi eserlerine büyük hayranlık duyduğum tanınmış bir yazarla sohbet ederken buldum. "Sohbet" kelimesini tam olarak doğru değil aslında. Çünkü söylediklerinin tek bir kelimesini bile duyamadım. Fakat daha da kötüsü, duyma çabam o kadar çok beyin gücü gerektiriyordu ki, kitaplarının isimlerini unutuverdim. Yaşlılık mı? Belki de. (65 yaşındayım.) Fakat işitme cihazı ve koklear implantla bir nebze hafifleyebilen ileri derece işitme kaybından muzdarip olmam, durumu daha da karmaşıklaştırıyor. Johns Hopkins Tıp Okulu'ndan kulak-burun-boğaz ve epidemiyoloji uzmanı Frank Lin, bu olguyu "bilişsel yük" olarak tanımlıyor.

BUNAMA HAKKINDA HER ŞEY

Beyin sesleri kelimeye dönüştürmek için o kadar çaba harcıyor ki, yanıt vermek için bilgiyi işlemeye gücü kalmıyor. Lin son birkaç yıldır benim gibi işitme kaybı olanlar için üzücü haberler veriyor. 2011'de The Archives of Neurology dergisinde yayınlanan bir makalede, Lin ve meslektaşları işitme kaybıyla bunama arasında güçlü bir bağ buldu. Lin, araştırmanın sonuçlarını özetleyen bir e-postada, "Araştırma sırasında normal seviyede işiten kişilere kıyasla, hafif, orta ve ileri seviyede işitme kaybı olanların bunama riski sırasıyla 2, 3 ve 5 kat daha fazlaydı" diye yazdı. Lin, aradaki bağlantıyla ilgili muhtemel nedenleri sıraladı. Bunlardan biri, toplumdan izole edilme. Bir diğeri bilişsel yük, üçüncüsü ise hem işitme kaybına hem de bunamaya yol açan hastalık süreci. Neurology dergisinde yayınlanan yeni bir makalede, İskoçya'daki Cardiff Üniversitesi'nden John Gallacher ve meslektaşları bunamaya yol açan tahrip edici bir patolojinin, işitme kaybının da nedeni olabileceğini öne sürdü. Bir diğer araştırma da, işitme kaybıyla başka bir beklenmedik rahatsızlık arasında ilişki kurdu: Kalp-damar hastalıkları. Yaygın bir patolojik neden, işitme cihazlarının bunama riskini neden azaltmadığını açıklayabilir. İşitme kaybından muzdarip olanlar, böyle olmadığını umuyor; sağduyularımız duymak için çok çaba sarf etmezsek, dikkatimizi dinlediğimiz şeye daha fazla verip duyduklarımızı anlayabileceğimizi söylüyor. Dikkat edilmesi gereken önemli bir faktör, işitme cihazlarının kullanım şekli olabilir. Kullanan kişi, cihazın etkinliğini azamiye çıkarmak için pratik yapmalı. Ayrıca cihazların bir odyolog (ses uzmanı) tarafından yeniden programlanması gerekebilir. İnsanların işitme cihazlarını internet üzerinden ya da büyük teknoloji mağazalarından satın almaları, cihazın bakımını zorlaştırıyor. in ve meslektaşı Wade Chien, işitme cihazına ihtiyaç duyan her yedi kişiden sadece birinin bu cihazları kullandığını keşfetti. Caydırıcı etkenlerden biri, sigorta tarafından nadiren karşılanan maliyet (kulak başına 2 bin ila 6 bin dolar arasında.). Ulusal Sağırlık ve İletişim Bozuklukları Enstitüsü'ne göre, işitme kaybı yaşayan çoğu kişinin rahatsızlığı, yaşlanmadan çok daha önce başlıyor. İşitme kaybı olan erkeklerin üçte ikisi, 44 yaşına gelmeden işitme yeteneğini kaybetmeye başlıyor. Benimkisi 30 yaşında başladı. İşitme cihazlarının bunamayı erteleyebildiği ya da önleyebildiği bir deneyle kanıtlanırsa, faydaları sınırsız olabilir. Lin, "Bilişsel yeteneklerin zayıflamasını ya da bunamanın başlamasını engelleyebilir miyiz? Bu çok önemli, çünkü 2050'de her 30 Amerikalıdan biri, bunamadan muzdarip olacak" diyor. THE NEW YORK TIMES

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:04 Mart 2013Yayınlanma Tarihi:07 Mart 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.