İş günü 6 saat olsa ne olur?

Daha kısa işgünü hayalleri mi kuruyorsunuz? Bu hem sizin hem de çalıştığınız şirketin yararına olabilir.

Guardian gazetesinde yayımlanan bir habere göre, 6 saatlik işgünü uygulaması çalışanlar için olduğu kadar şirket açısından da yararlı olacaktır. Gazete bu haberi İsveç’te yapılan bir deneye dayandırıyor.

İsveç’te yaşlılara yönelik bir bakımevinde, ücret kesintisi olmadan daha kısa işgünü uygulaması denendi. Dünyanın her yerinde işçiler uzun saatler çalışmasına karşın alınan sonuç ne işgücü verimliliğini artırıyor ne de çalışanların ve müşterilerin mutluluğunu garanti ediyordu.

Altı ay boyunca bu bakımevi çalışanları sekiz saat yerine günde altı saat çalıştılar. Hemşire ve bakıcılar bu süre boyunca daha az stres yaşayıp kendilerini daha enerjik hissettiklerini söylüyordu. Bu durum onların çalışma verimini ve kalitesini de artırmıştı.

Araştırmacılar bu sonuçları nicelleştirmek için henüz erken olduğunu ifade ederken veriler verimliliğin arttığını ve personelin daha az fire verdiğini gösteriyordu. Fakat bunun mali sakıncası, ekstra vardiyaları doldurmak için 14 personel daha alınmasıydı.

Göteborg’daki Toyota tesisleri, internet üzerinden iş yapan Brath adlı bir firma ile uygulama programı geliştiren Filimundus adlı şirket de işçilerinin iş saatini altı saate indirdi ve bu kararlarından pişmanlık duymadılar. Bütün personel kendilerini daha iyi hissettiklerini ve aile ile iş yaşantısını daha iyi dengelediklerini ifade ediyordu.

Bu uygulama verimliliklerini de artırmış, bu şirketler üst kademe görevlere daha kolay personel bulur olmuştu. Göteborg Toyota müdürü Guardian’a yaptığı açıklamada, kısa işgünü uygulamasından sonra kârlarının yüzde 25 arttığını belirtiyordu.

Fakat kısa işgünü bir yandan da aynı miktar işi daha kısa süreye sıkıştırma ve daha çok strese girme anlamına da gelmiyor mu?

Güney Koreli araştırmacılar, haftalık çalışma süresinin 44 saatten 40 saate düşürülmesi ve Cumartesi izinlerinin garanti edilmesinin sadece iş yükünü artırdığını, personele ayrı bir mutluluk getirmediğini ortaya koydu.

Kısa işgünü uygulamasının başarılı olması için bunun her şirket ya da herkes için en iyi yöntem olmayabileceğinin anlaşılması gerekiyor. Bazı işyeri stratejistlerine göre, bu tür seçeneklerin işyerinin ve işin özelliklerine göre belirlenmesi önem taşıyor.

THE GUARDIAN


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:31 Mart 2018Yayınlanma Tarihi:20 Nisan 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.